3 sposoby na chłodne napoje na plaży

Porady Data publikacji: 18 lipca 2022

Podczas plażowania chętnie sięgamy po zimne napoje, które dają nam uczucie ulgi. Niestety na słońcu szybko się nagrzewają i przestają już być chłodne. Nie oznacza to jednak, że nie możemy temu w żaden sposób zaradzić. W tym artykule podpowiemy Wam, jak schłodzić napoje na plaży i jak zachować ich niską temperaturę na dłużej.

Naturalna lodówka na plaży

Kopiąc z dziećmi dołki blisko brzegu z pewnością zauważyliście, że na pewnej głębokości zaczyna zbierać się w nich woda. Zarówno ono, jak i piasek w głębszych warstwach są chłodniejsze. Możemy więc wykorzystać to naturalne zjawisko do stworzenia tymczasowej lodówki dla napojów.

Wykop w piasku dół, który sam napełni się wodą. Umieść w niej napoje, aby je schłodzić lub utrzymać ich niską temperaturę.

Wystarczy, że dokopiemy się do odpowiedniej głębokości, a następnie umieścimy wewnątrz butelki z napojami. W ten sposób możemy schłodzić ciepłe napoje, a także utrzymać temperaturę tych, które są jeszcze chłodne po przyniesieniu ich z hotelowej lodówki lub sklepu.

Oczywiście tak schłodzone napoje nie będą miały temperatury, która zazwyczaj panuje w lodówce. Będą jednak znacznie chłodniejsze od temperatury powietrza. To sprawia, że po wypiciu ich poczujemy orzeźwienie i chłód.

Wykorzystaj morską wodę

Z pewnością na plażę zabraliście ze sobą ręczniki. Można je wykorzystać do schłodzenia napojów lub utrzymania ich niskiej temperatury. Ręcznik zamocz w morskiej wodzie, a następnie bez odsączania zawiń w niego butelki z napojami.

Po pół godziny czasu napoje schłodzą się i ich temperatura spadnie. Możemy z przyjemnością je wypić lub znów zamoczyć ręcznik w wodzie i zawinąć je ponownie, jeśli planujemy wypić je później.

Lodówka turystyczna

Lodówka turystyczna to praktyczny gadżet, który warto mieć w domu. Przyda nam się podczas przewożenia żywności, wypadów na piknik czy biwak. Pomoże nam również na plaży w schłodzeniu napojów, które na nią zabieramy.

Do lodówki wkładamy wcześniej zamrożone specjalne wkłady. Potrafią one utrzymać niską temperaturę wewnątrz pojemnika nawet przez kilka godzin. Jeśli w pokoju hotelowym posiadamy lodówkę z zamrażarką, to wtedy korzystanie z niej nie stanowi żadnego problemu. W przeciwnym wypadku warto dopytać o możliwość zmrożenia wkładów właściciela ośrodka, w którym odpoczywamy.

Podobne artykuły