3 rzeczy, które musisz wiedzieć aby kupować zawsze świeży drób

Kuchnia Porady Data publikacji: 05 lutego 2018

Dzisiaj podpowiemy Wam trzy rzeczy, które musicie wiedzieć jeśli za każdym razem w sklepie chcecie kupować świeży drób.

1. Naciśnij

Chcesz sprawdzić, która pierś jest świeższa? Naciśnij ją jednym placem. Mięso powinno szybko wrócić do pierwotnej formy, jeśli tak nie będzie, nie jest ono już świeże. Jego nie kupuj.

2. Kolor mięsa

Jeśli w sklepie zauważysz dwa opakowania i w jednym mięso i tłuszcz są bardziej szare czy żółtawe to zdecydowanie wybierz to, które jest bardziej różowe. Masz dzięki temu większą pewność, że mięso będzie świeże.

3. Kolor tłuszczu

Jeśli kolor tłuszczu jest żółtawy to nie musisz się martwić. Jest to świeże mięso karmione naturalnymi paszami, które zawierają kukurydzę. To nie jest złe, może to też zależeć od samego gatunku drobiu. Zdjęcie powyżej jest dobrym przykładem. Tłuszcz jest w niektórych miejscach żółty, w niektórych biały. To oznacza, że kura dobrze się odżywiała i w zasadzie jest to dobra sztuka mięsa.

Kupowanie kurczaka w całości

Kupowanie kurczaka w całości jest bardzo dobrym pomysłem choć wiele osób ma wątpliwości. Po pierwsze opłaca się to finansowo, ale nie tylko. Również pod względem świeżości jest to dobry wybór bo najczęściej jest on hermetycznie zapakowany co sprawia, że ma bardzo ograniczony kontakt z powietrzem, co dobrze wpływa na jego świeżość.

Podobne artykuły