Ziarna kawy – zobacz, jak możesz je wykorzystać! Nie tylko do parzenia.

Kategoria: Porady
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2021-10-08

Tym razem mamy kilka ciekawych pomysłów dla kawoszy. Jeśli kupujecie kawę ziarnistą do swojego ekspresu, to musicie je poznać. Dziki tym sposobom rozwiążecie problemy dnia codziennego, a pomoże Wam w tym kilka ziaren kawy, którą wykorzystujecie na co dzień do sporządzenia ulubionego napoju.

Usuwanie zapachu ryby lub czosnku z dłoni

Jeśli podczas przygotowywania obiadu Twoje dłonie przeszły nieprzyjemnym zapachem czosnku lub ryby, to ziarna kawy pomogą Ci go zniwelować. Wystarczy wziąć 2-3 ziarenka i rozetrzeć je w dłoniach. Nieprzyjemny zapach zniknie, a teraz wystarczy już umyć dłonie mydłem. Będą one lekko tłuste po olejkach uwolnionych z ziaren kawy.

Uniwersalny neutralizator brzydkich zapachów

Ziarna kawy mogą pomóc nam w usunięci nieprzyjemnych zapachów również z innych miejsc. Jeśli w łazience nie pachnie zbyt ładnie, wtedy wypełnij nimi mały słoiczek i postaw otwarty w pomieszczeniu, w którym nieprzyjemnie pachnie.

Zaobserwuj nas na Facebooku

Jeśli chcemy natychmiastowego efektu wystarczy, że weźmiemy podgrzewacz, a następnie obsypiemy go dookoła ziarnami kawy. Następnie podpalamy knot, a gdy świeczka rozgrzeje się w pomieszczeniu rozniesie się przyjemny aromat kawy. Możemy dodatkowo skropić wosk kilkoma kroplami ulubionego olejku aromatycznego, który zapachem będzie pasował do kawowego aromatu.

Sposób na nieświeży oddech

Masz problem z nieświeżym oddechem. Chcesz go szybko odświeżyć, ale pod ręką nie masz gum do żucia? Weź ziarenko kawy i przeżuj je, a nieprzyjemny zapach z ust zniknie. Co więcej, ziarno kawy wcale nie jest złe, gdy je żujemy.

Jako pochłaniacz wilgoci

Kawa dobrze pochłania wilgoć, dlatego możemy wypełnić nią bawełnianą skarpetkę, a następnie umieścić w samochodzie na podsufitce, gdy zostawiamy go na noc. Dzięki temu rozwiążemy problem parujących szyb, który jesienią i zimą uniemożliwia nam szybkie ruszenie spod domu.

Pomoże nam również uratować cukier, który często zbryla się pod wpływem wilgoci. Podobnie dzieje się z solą. Wystarczy więc trzymać w pojemniku wraz z cukrem kilka ziaren kawy, które pochłoną wilgoć.

Podobne artykuły