20 kuchennych trików, które musisz znać. Nigdy nie wiesz kiedy mogą Ci się przydać :) Niektóre dotyczą gotowania, inne przechowywania rzeczy lub robienia w kuchni porządków. Na pewno nie raz zdarzy Wam się sytuacja, w której możecie je wykorzystać.
Jeśli chcesz by noże były bardzo ostre, najpierw namocz je przez pół godziny w wodzie. Przygotuj roztwór pół litra wody i 3 łyżki soki. Dopiero po takim moczeniu je naostrz jak zwykle. Będą teraz bardzo ostre więc uważaj!
Jeśli chcesz by rzodkiewki dłużej były świeże to gdy wkładasz je do lodówki, najpierw zamknij je szczelnie w pudełku na żywność. Bez dostępu powietrza dłużej będą jędrne i chrupiące.
Chcesz doczyścić przypalony garnek? Wsyp do niego soli, dodaj octu i następnie go porządnie wyszoruj gąbeczką.
Jeśli chcesz szybciej rozmrozić rybę włóż ją do miski z ciepłym mlekiem. Dzięki temu szybciej się rozmrozi, a do tego zachowa świeżość i nie będzie wydzielała brzydkiego zapachu. Będzie również bardziej delikatna po przygotowaniu.
Jeśli przygotowujesz dressing to najpierw dodaj ocet jabłkowy lub winny i przyprawy. Dobrze je wymieszaj, namokną w occie i oddadzą swój aromat. Dopiero na końcu dodaj oliwy z oliwek.
Jeśli chcesz łatwo potarkować ser i nie chcesz aby kleił się do tarki to wykorzystaj ten prosty sposób. Wystarczy tarkę posmarować oliwą lub jakimś innym tłuszczem.
Nie możesz pozbyć się zapachu cebuli i czosnku z deski do krojenia. Wystarczy, że natrzesz ją sodą oczyszczoną, a następnie przetrzesz wilgotną ściereczką. W ten sam sposób możesz pozbyć się brzydkiego zapachu czosnku i cebuli z rąk.
Jeśli chcesz by makaron szybciej się ugotował? Wystarczy, że wodę posolisz dopiero gdy się zagotuje. Jeśli dodasz sól do zimnej wody, dłużej będzie się gotowała.
Czasem podczas gotowania niektórych rzeczy zapach w kuchni nie jest ładny. Wystarczy, że podpalisz liść laurowy i zostawisz go na talerzyku :)
Nigdy nie przyprawiaj potraw tymi dwoma przyprawami na raz. Przez to będą gorzkie!
Jeśli nie masz ostrzałki, a chcesz naostrzyć nóż obróć ceramiczny kubek do góry nogami. Następnie przeciągnij po krawędzi kubka kilka razy nożem tak jakby to była ostrzałka. Nóż znów będzie ostry.
Nie chcesz płakać podczas krojenia cebuli? Odetnij górę i dół cebuli, a resztę włóż do mikrofalówki na 30 sekund. Enzymy drażniące w większości się ulotnią. Teraz możesz ją spokojnie pokroić :)
Rozgotowany makaron można jeszcze uratować. Wystarczy, że wrzucisz go na sitko i przelejesz sporą ilością zimnej wody. Dzięki temu makaron odzyska swoją jędrność.
Czyszczenie okapu ze stali nierdzewnej jest bardzo proste i tanie. Wystarczy do tego woda z mydłem, a potem wypolerowanie. Skutecznie ściąga ona tłuszcz, który na nim się osadza.
Jeśli przechowujesz potrawy w metalowych naczyniach i przykrywasz je folią aluminiową, to wytwarzają się wtedy związki chemiczne, które sprawiają, że żywność przechodzi metalicznym smakiem.
Jeśli nie chcesz by szklane naczynie pękło przy nalewaniu wrzątku to połóż je na wilgotnej ściereczce.
Jeśli masz kryształy nigdy nie myj ich w gorącej wodzie – wtedy tracą swój połysk i matowieją. Dlatego kryształy najlepiej jest myć w zimnej wodzie.
Możesz przygotować specjalną pastę do czyszczenia piekarnika. Wystarczy, że w równych proporcjach wymieszasz ocet, sodę oczyszczoną i płyn do mycia naczyń. Pastę nałóż na piekarnik, pozostaw na 30 minut i dobrze zetrzyj.
Brokuły należy gotować w odpowiedni sposób, aby nie straciły swojego zielonego koloru. Dlatego do osolonej wody, w której je gotujemy, dodajemy łyżkę soku z cytryny.
Gdy obierzesz ziemniaki do czasu zanim je ugotujesz trzymaj je w zimnej wodzie. Dzięki temu nie zrobią się brązowe.