Sriracha to tajski ostry sos stworzony na bazie przetartych papryczek chili. Do sosu Sriracha dodaje się również czosnku, cukru, soli oraz octu. Nazwa tego sosu pochodzi od nazwy miejscowości Si Racha.
Sos Sriracha idealnie nadaje się do podkręcenia ostrości potraw, jeśli oczywiście lubicie ostre jedzenie. Już kilka kropli wystarczy, aby poczuć, że do dania dodaliśmy sos. Możemy znaleźć go również w restauracjach, gdzie leży na stoliku obok innych sosów i oliw. Powstaje jednak pytanie, czy może on być w ten sposób przechowywany? Czy nie powinien leżeć w lodówce?
Sos ten oczywiście może być przechowywany w lodówce. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby sos ten stał w temperaturze pokojowej. Zawartość octu i kapsaicyna z papryczek sprawia, że nie zepsuje się tak szybko.
Producenci sosu informują, że otwarty i przechowywany w temperaturze pokojowej zachowa swoje walory smakowe nawet przez pół roku. Jeśli jednak pozostawimy go po użyciu w lodówce, dłużej zachowa swoją świeżość. Dlatego w domowych warunkach to preferowany sposób jego przechowywania.