Pasteryzowanie słoików jest bardzo ważną czynnością podczas przygotowywania domowych przetworów. Podczas pasteryzowania podgrzewamy słoiki do wysokiej temperatury, co zapobiega późniejszemu psuciu się przetworów. Zazwyczaj robimy to w garnku, którego dno wykładamy kuchennymi ściereczkami. Następnie wypełniamy go wodą i gotujemy słoiki zanurzone w wodzie na 3/4 wysokości. To bardzo ważne, aby słoiki w całości nie znajdowały się pod wodą i jednocześnie nie stykały się ściankami.
Tradycyjne pasteryzowanie słoików jest oczywiście skuteczne. Nie jest jednak zbyt wygodne. Kiedyś nasze babcie nie miały większego wyboru, ale dzisiaj w kuchni posiadamy urządzenia, które możemy wykorzystać do pasteryzowania słoików.
Pasteryzowanie na sucho jest dużo wygodniejsze. Możemy wykorzystać do tego piekarnik, który bez problemu osiąga temperatury potrzebne do zabicia drobnoustrojów w naszych przetworach. Jest tylko jeden warunek – w ten sposób możemy pasteryzować jedynie słoiki zakręcane. W przypadku słoików z gumką musimy oprzeć się na pasteryzacji na mokro.
Przygotuj blachę do pieczenia, a następnie połóż na niej kuchenny ręcznik, aby słoiki nie leżały bezpośrednio na niej. Następnie rozgrzej piekarnik do 120 stopni. Jeśli do słoików wkładaliśmy gorące przetwory, to wkładamy je do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Jeśli są zimne, to umieszczamy je w środku urządzenia w czasie, gdy się już nagrzewa. Dzięki temu słoiki nie pękną.
Słoiki w piekarniku wekują się 30 minut. Po tym czasie nie wyjmujemy ich jednak od razu, a jedynie uchylamy drzwi, aby przez godzinę ostygły. Po tym czasie możemy schować je do spiżarni.
Zanim do słoików włożymy przetwory, musimy wcześniej je wyparzyć. Do tego też zwykle używamy wrzątku, ale możemy zrobić to samo w piekarniku. Wystarczy, że czyste słoiki włożymy do piekarnika i ustawimy temperaturę 100 stopni Celsjusza. Po 25 minut słoiki są gotowe.