Poziom cukru we krwi wskazuje na to ile glukozy w niej się znajduje. Glukoza jest głównym źródłem energii dla większości komórek w naszym organizmie. Dostarczamy jej poprze to co jemy. Hiperglikemia czyli wysoki poziom cukru we krwi powodowany jest przed dwa czynniki, dlatego rozróżniamy dwa różnice cukrzycy.
Długotrwałe utrzymanie się wysokiego poziomu glukozy we krwi powoduje poważne problemy. Powoduje to zaburzenia w funkcjonowaniu narządów, które niezbędne są do utrzymania naszego życia w tym nerek czy serca. Może też prowadzić do zawału serca czy udaru.
Po pierwsze zwróć uwagę na IG czyli indeks glikemiczny pokarmów, które spożywasz. Indeks glikemiczny określa jak szybko zwiększy się stężenie glukozy we krwi po spożyciu produktu. Im mniejszy IG tym mniejszy będzie wzrost. IG określany jest w licznie do 100.
Produkty o niskim IG to takie, które mieszczą się w przedziale od 0 do 54. Powinny być one spożywane codziennie, a należą do nich m.in.:
Więcej produktów wraz z indeksem glikemicznym znajdziecie tutaj. Pamiętaj jednocześnie aby unikać produktów, które mają indeks glikemiczny powyżej 70. Te absolutnie musisz na razie odrzucić. Wystarczy, że zanim przygotujesz posiłek sprawdzisz sobie IG produktów, które zamierzasz wykorzystać. Możesz też od razu sprawdzić produkty, które najczęściej spożywasz.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.