Chcesz aby wypieki wychodziły Ci idealnie? Mamy dla Ciebie pięć porad, dzięki którym ciasta zawsze wyjdą świetnie. Wypróbuj je przy najbliższej okazji :)
Chcesz aby szarlotka po upieczeniu była soczysta? Zanim włożysz ją do piekarnika przykryj szarlotkę natłuszczonym papierem do pieczenia. Zdejmik go dopiero kilka minut przed końcem pieczenia. Dzięki temu szarlotka zachowa w sobie wilgoć i będzie idealnie soczysta!
Nie chcesz aby rodzynki opadły na dno ciasta podczas pieczenia? Przed dodaniem go do ciasta oprósz je mąką :) Dzięki temu pozostaną na swoim miejscu i ciasto będzie pełne rodzynek.
Jeśli chcesz aby masa serowa na sernik miała bardziej spójną konsystencję dodaj do niej oprócz mąki również budyń waniliowy lub kilka łyżek kaszy manny.
Najpierw posmaruj formę tłuszczem, może być to margaryna. Jednak zanim wlejesz ciasto do środka włóż wysmarowaną formę na kilkanaście minut do lodówki. Tłuszcz dzięki temu stwardnieje, ciasto nie wymiesza się z nim, a po upieczeniu ciasto wyjmiesz z formy bez problemu.
Chcesz aby ciasto miało piękny kolor? Dodaj do niego trochę budyniu waniliowego :) Dzięki temu po upieczeniu nie będzie takie blade.