Żurek na wędzonce

Żurek to zupa ściśle związana z Wielkanocą. Nie oznacza to jednak, że tylko w okresie tych świąt możemy ją przygotowywać. Jest to jedna z moich ulubionych zup. Lubię specyficzny kwaśny smak zakwasu oraz wędzony aromat. Zobaczcie jak przygotować pyszny żurek na wędzące. Przepis na ekspresowy zakwas znajdziecie tutaj.

Składniki

  • 600 g wędzonych żeberek lub kości
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 1 duża marchewka
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • ok 2,5 l wody
  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 200 g cienkiej wiejskiej kiełbasy
  • 0,5 l domowego zakwasu na żurek
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
Skomentuj

Żurek na wędzonce