Przepis na szybki zakwas na żurek – na ostatnią chwilę!

Zapomniałaś o zakwasie na żurek? Nie masz już czasu aby go przygotować? Ten przepis przyjdzie Ci z pomocą. To sposób na szybkie zrobienie zakwasu na żur. Warto go przygotować samodzielnie, a nie kupować bo to właśnie dzięki domowemu zakwasowi żurek smakuje tak dobrze.

Przepis na szybki zakwas na żurek

Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście żurku na własnym zakwasie to polecam Wam wypróbować ten przepis. Zakwas ten wykonacie naprawdę szybko i nawet na ostatnią chwilę. Dzięki temu Wasz żur będzie smakował dużo lepiej niż zawsze, żaden gotowy zakwas czy tym bardziej zupy z torebki nie zastąpią tego smaku. Tradycyjnie trzeba odczekać około tygodnia, przynajmniej te pięć dni. W tym przypadku wystarczą nam zaledwie 3 dni aby zrobić zakwas. Cały sekret tkwi w przyśpieszeniu procesu fermentacji. Zdążycie więc jeszcze go zrobić :)

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki żytniej – typ 720
  • 1/2 szklanki mąki żytniej razowej – typ 2000
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szklanki ciepłej wody (przegotowanej)
  • skórka z chleba razowego na zakwasie

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj i przesyp do słoika
  2. Następnie zalej ją wodą
  3. Dodaj skórki chleba i wyciśnięty czosnek
  4. Jeszcze raz dobrze wymieszaj całością
  5. Słoik zakrywamy gażą umocowaną gumką recepturką
  6. Odstawiamy słoik w ciepłe miejsce
  7. Po 3 dniach zakwas jest gotowy i można przełożyć go do lodówki

Tradycyjny przepis na zakwas

Jeśli macie więcej czasu lub chcecie żurek zrobić nie tylko na święta to możecie przygotować zakwas tradycyjną metodą. Również jest on robiony na bazie mąki żytniej, ale sam proces trwa wtedy tydzień.

Składniki

  • 6 łyżek mąki żytniej – typ 2000
  • 500 ml przegotowanej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe

Przygotowanie

  1. Przegotowaną wodę, która zdążyła już wystygnąć przelewamy do słoja
  2. Następnie dodajemy do niej mąkę, wyciśnięte ząbki czosnku oraz liście laurowe wraz z zielem angielskim
  3. Całość należy wymieszać i tak samo przykryć słoik gazą i związać gumką recepturką
  4. Słoik stawiamy w ciepłe miejsce (nie na słoń)
  5. Raz dziennie zakwas należy zamieszać
  6. Po tygodniu będzie gotowy i można go użyć lub przechowywać w lodówce (maksymalnie 10-14 dni)

Przepis na żurek na zakwasie

Słowem wstępu – żur i żurek to tak naprawdę dwie inne zupy. Żuru się nie zabiela i ma być kwaśny. Żurek też robimy na zakwasie, ale zabielamy. Dzięki temu jest mniej kwaśny w smaku. Jednak w wielu domach tak jak u mnie mówi się na te zupy zamiennie, u nas po prostu zawsze był to żurek. Dlatego nie będziemy wchodzić w szczegóły, a po prostu przygotujemy tę zupę na zakwasie bez względu na to jak ją nazwiecie :)

Składniki

  • włoszczyzna
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • 100 g boczku wędzonego
  • 100 g białej parzonej kiełbasy
  • 0.5 kg ziemniaków
  • czosnek
  • 0.5 l zakwasu na żurek
  • 125 ml śmietany do zup
  • sól
  • cebula

Przygotowanie

  1. Włoszczyznę obieramy i myjemy, a następnie robimy z niej bulion warzywny. Dodajemy też ziele angielskie i liść laurowy. Wystarczy nam ok. 1 litra wody.
  2. Cebulę i boczek kroimy na małe kawałki i podsmażamy. Nie musimy używać tłuszczu, wytopi się z boczku.
  3. Ziemniaki obieramy i kroimy aby przygotować je do gotowania.
  4. Białą kiełbasę kroimy w plasterki.
  5. Gdy wywar się już ugotuje co zajmie ok. pół godziny dodajemy do niego zakwas, ziemniaki, boczek, cebulę, czosnek, majeranek i sól. Gotujemy teraz przez 15-20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  6. Na koniec zabielamy zupę i po tym dodajemy białą kiełbasę. Jest parzona więc nie musi się już gotować w zupie.
  7. Zupa jest gotowa!
Skomentuj

Przepis na szybki zakwas na żurek – na ostatnią chwilę!