Zmień sposób przechowywania warzyw, aby nie psuły się podczas upałów

Kategoria: Kuchnia
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2023-05-30

Robi się coraz cieplej. To oznacza, że warzywa, które dotychczas przechowywaliśmy na kuchennym blacie, zaczną szybciej się psuć. Możemy temu zapobiec i sprawić, że będą świeże przez dłuższy czas. Nie wszystko jednak można schować do lodówki.

Lodówka pomoże zachować świeżość owoców i warzyw, ale nie jest uniwersalnym wyjściem

Chociaż wiele warzyw nie przepada za chłodem lodówki, są takie, które wręcz go potrzebują. Sałata, szpinak, kalafior, ale również korzeniowe warzywa takie jak marchew, rzodkiewki czy seler, to warzywa, które najlepiej trzymać w lodówce. Jednak pamiętajmy o kilku zasadach.

Po pierwsze, najlepiej przechowywać je w osobnych pojemnikach lub w specjalnej szufladzie przeznaczonej do przechowywania warzyw. Nie bez powodu znajduje się ona w dolnej części lodówki. Temperatura jest tam wyższa niż w innych partiach. Są to warunki dużo lepsze dla zachowania dłuższej świeżości warzyw.

Zaobserwuj nas na Facebooku

Przydatnym trikiem jest umieszczenie wraz z warzywami papierowych ręczników lub gąbki. Pochłaniają one wilgoć, która sprawia, że warzywa szybciej gniją.

Etylen przyśpiesza psucie się warzyw

Etylen to gaz, który niektóre owoce i warzywa wydzielają podczas dojrzewania. Przyśpiesza on ich dojrzewanie, ale zarazem sprawia, że szybciej się zepsują. Jabłka, banany, melony czy pomidory to przykłady produktów, które są dużymi producentami etylenu.

Dlatego powinniśmy przechowywać owoce i warzywa produkujące dużo etylenu z dala od innych. W ten sposób zapobiegamy niepożądanemu przyspieszeniu procesu dojrzewania i przedłużamy świeżość naszych warzyw.

Nie trzymaj warzyw w plastikowych torbach

Może się wydawać, że plastikowe torby to dobre miejsce do przechowywania warzyw. Tak zazwyczaj zapakowane są przecież w sklepie. Jednak prawda jest taka, że plastikowe torby są jednym z najgorszych miejsc do przechowywania warzyw. Dlaczego?

Plastikowe torby bardzo utrudniają cyrkulację powietrza. To z kolei tworzy idealne warunki dla rozwijających się bakterii i pleśni, które przyspieszają psucie się warzyw. Dlatego lepiej zrezygnować z plastikowych toreb na rzecz materiałowych, które umożliwiają lepszą cyrkulację powietrza.

Znieś warzywa do piwnicy lub spiżarni, gdzie jest chłodniej

Jeżeli posiadasz piwnicę lub spiżarnię, to jesteś w szczęśliwej sytuacji. Te miejsca są idealne do przechowywania wielu rodzajów warzyw. Ziemniaki, cebula, czosnek, dynia – to warzywa, które uwielbiają chłodne, ciemne i suche miejsca.

Również tutaj ważne jest odpowiednie przechowywanie. Nie kładź ich bezpośrednio na ziemi. Zapewnij odpowiednią cyrkulację powietrza. Świetnie sprawdzą się wiklinowe kosze i worki z naturalnych materiałów.

Przechowywanie warzyw to sztuka, którą warto opanować. Dzięki temu możemy cieszyć się świeżymi i pysznymi warzywami przez całą wiosnę i lato. Wysokie temperatury sprawiają, że dojrzewają one szybciej. Wiele z nich może zepsuć się, zanim zdążymy je zjeść. To oczywiście również strata finansowa. Warto więc pamiętać o podstawowych zasadach i zastosować je w praktyce.

Podobne artykuły