Triki, dzięki którym mielone nigdy nie będą suche w środku

Kuchnia Data publikacji: 06 kwietnia 2024

Ile pań domu, tyle sposobów na kotlety mielone. Banalne wydawać by się mogło danie, przysparza często kucharkom wiele problemów. Ty też narzekasz, że twoje kotlety mielone są tak twarde, że przechodzi ci ochota, żeby je przygotowywać? Marzysz o rozpływających się mielonych, ale nie wiesz, co zrobić, żeby rodzina zajadała się nimi ze smakiem? Poniżej przedstawiamy proste i sprawdzone sposoby na mięciutkie i soczyste mięsne danie.

Zmiel wszystkie składniki

Kotlety mielone, to nie tylko mięso, ale często też cebulka, marchewka, zioła i pieczywo. Zamiast kroić dodatkowe składniki i rozgniatać rękoma pieczywo, rozdrobnij je w melakserze. Pamiętaj, żeby dodać do misy urządzenia niewielką ilość wody. Pozwoli to nie tylko łatwiej zmielić składniki. Woda i warzywne purée sprawią, że masa na kotlety będzie bardziej wilgotna, a co za tym idzie, same mielone staną się przez to miękkie i delikatne.

Pieczywo namocz w mleku

Skutecznym sposobem na zmiękczenie masy na kotlety, jest także namoczenie pieczywa, które dodamy do mięsa. Bez względu na to, czy użyjemy bułki tartej, chleba czy zwykłej bułki, warto najpierw namoczyć pieczywo w mleku. Zabieg ten sprawi, że twoje kotlety będą soczyste, a twoi bliscy na pewno będą prosili o dokładkę.

Dodaj jogurt lub kwaśną śmietanę

Innym patentem na wyśmienite i rozpływające się w ustach kotlety mielone, jest dodanie do mięsa jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany. Wystarczą zaledwie 2 łyżki na każde pół kilograma mięsa. Dzięki temu dodatkowi twoje kotlety nie będą miały sobie równych.

Wybierz właściwe mięso

Na fakturę i konsystencję kotletów ogromny wpływ ma rodzaj mięsa, którego użyjesz do ich przyrządzenia. Najlepiej zdecydować się na wieprzowinę z łopatki. Pamiętaj, że jeśli zależy ci na miękkich i soczystych mielonych, powinnaś wybrać mięso o wyższej zawartości tłuszczu. Nie jest to może zbyt dietetyczne rozwiązanie, ale twoje podniebienie na pewno będzie ci wdzięczne.

Zagotuj, zamiast smażyć

Jeżeli zależy ci na bardziej dietetycznej wersji mielonych, możesz odpuścić sobie smażenie ich na patelni. Równie smaczne i miękkie będą kotlety gotowane. Przygotowane wcześniej mięsne kulki wrzuć do gotującego się bulionu i za kilka chwil, twoja rodzina będzie mogła zajadać się smakowitymi, mięciutkimi i zdecydowanie zdrowszymi od tradycyjnych mielonymi. Mięso wchłonie bulion i mielone będą wyjątkowo miękkie.

Wystarczy, że zastosujesz się do powyższych rad, a twoje mielone nie będą miały sobie równych.

Podobne artykuły