Co zrobić, aby sernik nie opadł po upieczeniu?

Kuchnia Data publikacji: 15 maja 2022

Są kwestie, które stawiają ludzi po dwóch stronach barykady. Jedną z nich jest to, czy sernik powinien mieć rodzynki, czy też nie. To jednak nie ich obecność może zepsuć nam całą przyjemność z pysznego sernika. Dużo gorszą sytuacją jest to, gdy sernik po upieczeniu opadnie. Wtedy już nic nas nie uratuje. Co zrobić, aby tak się nie stało? Jest na to sposób.

Sernik pieczony w kąpieli wodnej

Słyszeliście o metodzie pieczenia ciast polegającej na kąpieli wodnej? Polega ona na tym, że w piekarniku na blasze, w której pieczemy sernik umieszczamy wodę. Podczas pieczenia ta zacznie parować, a dzięki temu sernik po upieczeniu nie będzie popękany oraz nie opadnie. Oprócz tego jest naprawdę smaczny, wilgotny i puszysty. Jeśli nigdy nie próbowaliście tego sposobu, to zdecydowanie polecamy go wypróbować. Już zawsze będziecie piec sernik w ten sposób.

Jak upiec sernik w kąpieli wodnej?

Nie jest to trudne. Należy pamiętać o wcześniejszym wyłożeniu foremki pergaminem. Następnie owijamy dokładnie folią aluminiową. Chodzi o to, aby woda nie dostała się przez formę do ciasta. Oczywiście owijamy tylko dno i brzegi, a wierzch pozostawiamy odkryty.

Teraz do głębszej i większej blachy wkładamy blachę z ciastem i nalewamy do niej wrzątku do połowy wysokości. Teraz już pozostaje nam tylko piec ciasto przez czas zadany w przepisie i gotowe.

Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia!

To również bardzo ważna zasada, o której warto pamiętać podczas pieczenia sernika. Daj mu tyle czasu ile potrzebuje i nie sprawdzaj w trakcie. Dzięki temu nie opadnie.

Podobne artykuły