Złote kaszotto z łososiem

Kuchnia Data publikacji: 12 marca 2017

Do przygotowania porcji dla 3-4 osób będziemy potrzebować:

  • 200 g kaszy jaglanej (2 woreczki)
  • 200 g wędzonego łososia (świetnie nadawać się będą również brzuszki łososia)
  • ok. 100 g tartego parmezanu
  • ok. 1,2 litra bulionu (lub 1,2 litra wody i 2 kostki rosołowe)
  • kieliszek białego wina (półsłodkiego lub półwytrawnego)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 czubatą łyżkę masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczkę pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczkę kurkumy
  • 2-3 łyżeczki siekanego koperku

1. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Jeśli używamy wody i kostki rosołowej, wówczas kostkę należy rozpuścić we wrzącej wodzie. Później należy zmniejszyć gaz, aby bulion już nie wrzał, ale przez cały czas „podlewania” kaszy pozostawał gorący.

2. Kaszę jaglaną przekładamy do sitka i dokładnie płuczemy pod gorącą wodą.
3. W garnku na średnim ogniu rozpuszczamy masło i oliwę z oliwek. Następnie dodajemy surową kaszę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut.
W tym momencie zaczynamy etap „podlewania” kaszy. Nie należy odchodzić od garnka, tylko pilnować, aby nic się nie przypaliło, od czasu do czasu mieszając całość.
4. Do podsmażonej kaszy dodajemy wino i pilnujemy aż cały płyn się wchłonie.
5. Jeśli kasza wchłonęła wino, dodajemy 1 chochelkę gorącego bulionu. Ponownie czekamy, aż kasza wchłonie płyn i powtarzamy tę czynność do czasu, aż uzyskamy odpowiednio miękką kaszę. Ja zużyłam ok. litr bulionu.
6. Kiedy kasza jest już idealnie ugotowana, dodajemy do niej sos sojowy, parmezan i doprawiamy do smaku. Kurkuma nada daniu piękny złoty kolor.
7. Na końcu dodajemy podzielonego na mniejsze kawałki łososia, delikatnie mieszamy i zajadamy gorące!
Idealne kaszotto wymaga cierpliwości i wprawy, ale efekt jest tego wart!

Podobne artykuły