Zastanawiasz się co umieścić na wyspie kuchennej. Zlew czy płytę indukcyjną? Chcielibyśmy podzielić się z wami naszą opinią, która może pomóc Wam wybrać jedno z wyjść. Mamy nadzieję, że to wam pomoże w dokonaniu wyboru. Pamiętajcie, że wszystko tak naprawdę ostatecznie należy od indywidualnych preferencji i powinniście urządzić swoją kuchnię w ten sposób czy czuć się w niej dobrze.
Chcielibyśmy przedstawić Wam kilka argumentów, które pomogą wybrać wam jedną z tych dwóch opcji. Niestety nie ma jednej prostej odpowiedzi bo za i przeciw jest wiele i to od was zależy, które z nich przechylą szalę w odpowiednią stronę.
Pierwszy argument skierowany jest do osób, które lubią często przyjmować gości lub gotują gdy w salonie jest cała rodzina. Jeśli dacie płytę indukcyjna na ścianie będziecie większość czasu odwróceni do nich tyłem. Jeśli dacie ją na wyspie, która z natury rzeczy skierowana jest na jadalnię i pokój, będziecie mieć kontakt wzrokowy z osobami przebywającymi w tych pomieszczeniach. Możecie więc nieskrępowanie z nimi rozmawiać. Zabawiać gości podczas gotowania. Jest to na pewno ważna zaleta.
Wyspa jest dużym placem roboczym. Można podejść do niej z każdej strony. To sprawia, że w ten sposób na jednej płycie kuchennej może wygodnie gotować kilka osób. Jeśli często gotujecie rodzinnie i sobie pomagacie to z pewnością docenicie takie rozwiązanie. Pamiętaj, że jeśli nie masz indukcji, a płytę gazową o gaz należy doprowadzić wentylowanym kanałem.
Z technicznego punktu widzenia zlewozmywak jest tańszym rozwiązaniem. Aby zamontować nad wyspą wyciąg musimy przygotować kanał wentylacyjny. Wyciąg, który ładnie będzie się prezentował w takim miejscu jest specjalnie zaprojektowany i z reguły droższy. Jest też jeden plus, nie trzeba dostosowywać go do wnęki pomiędzy szafkami kuchennymi. Dzięki temu też zyskujemy większą powierzchnię do przechowywania.
Zlewozmywak w większości kuchni dzisiaj nie jest najważniejszy. Mamy przecież zmywarki. Dlatego korzystamy z niego mniej i najczęściej do przemywania warzyw czy owoców podczas przygotowywania posiłków. Dlatego stawianie go w centralnym miejscu kuchni i tworzenie z niego głównego narzędzia pracy nie zawsze ma sens. Warto jednak aby znajdował się dość blisko wyspy, najlepiej aby po odwróceniu się był za naszymi plecami. Dzięki temu mniej nabrudzisz podczas gotowania i będzie Ci wygodniej z niego korzystać.