Kuchenne ręczniki wielokrotnego użytku należy często prać. W związku z wilgocią i resztkami soków oraz jedzenia, które mogą się na nich znaleźć, szybko rozwijają się w nich bakterie. Zaczynają też mieć nieprzyjemny zapach.
Niestety, ale kuchenne ręczniki niestety szybko też szarzeją. Przez to przestają wyglądać atrakcyjnie. Można jednak temu zapobiec i jest to bardzo łatwe. Zawsze moczę brudne ręczniki kuchenne w jednej rzeczy. Dzięki temu są czyste, białe i pachnące.
Gdy zbierze Ci się już kilka ręczników do prania, wtedy przygotuj miskę z gorącą wodą. Do wody dodaj magicznego proszku — chodzi o sodę oczyszczoną. Na jedną miskę średniej wielkości wystarczy pół szklanki.
Następnie namocz w niej ręczniki, ale uważaj, bo woda jest gorąca. Użyj drewnianej łyżki lub kija od szczotki, aby dobrze namoczyć ręczniki. Teraz wystarczy zostawić je tak na kilka godzin, a następnie wyprać jak zwykle.
Soda oczyszczona świetnie dezynfekuje ręczniki, zabija nieprzyjemne zapachy i odświeża białe kolory.