5 listopada 2021

Zastosowanie dolomitu w rolnictwie

Każdy profesjonalny ogrodnik lub amator ogrodnictwa marzy o tym, aby jego rośliny był zdrowe i prawidłowo się rozwijały. Żeby to było możliwe, niezwykle potrzebna jest dobrej jakości gleba, bogata we wszystkie niezbędne minerały.

Jednak nie każda z nich została obdarowana przez naturę wszystkimi, potrzebnymi właściwościami. Pomocne w tym mogą być nawozy pochodzenia naturalnego, wśród których najpopularniejszym i najczęściej wybieranym jest dolomit. Powstaje on w procesie przemiału surowego dolomitu i charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością wapnia i magnezu, niezbędnych do rozwoju zdrowych roślin.

Czym jest dolomit w swojej surowej wersji?

Dolomit to skała osadowa chemiczna węglanowa. W jej składzie znajduje się głównie węglan magnezu i wapnia. Dzięki ich zawartości ma szerokie zastosowanie w wielu gałęziach przemysłowych, takich jak: hutnictwo, budownictwo, przemysł chemiczny, drogowy i kolejowy. Jednak to nie wszystko. Dolomit posiada bardzo duże znaczenie glebotwórcze, przez co jest wykorzystywany w rolnictwie do odkwaszania gleb, czy jako naturalny nawóz wapniowo – magnezowy.

Dolomit ogrodniczy – pochodzenie i zastosowanie

Dolomit to wapno pochodzenia naturalnego, a wytwarzany jest w procesie mielenia skał wapniowo – magnezowych. Dzięki swojemu naturalnemu pochodzeniu i delikatnemu działaniu, stał się najbardziej pożądanym nawozem wśród rolników i ogrodników. Jego działanie prowadzi do poprawy struktury gleby, a także regulacji jej odczynu. Bez względu na rodzaj plonów, tego czy są uprawiane rośliny jadalne, czy ozdobne, nawóz magnezowo – wapniowo świetnie sprawdzi się tam, gdzie gleby wykazują kwaśny odczyn oraz są ubogie w magnez i wapń. Każdy zdaje sobie sprawę, z tego że ogromny rozwój przemysłu i motoryzacji ma negatywny wpływ na środowisko, jednak idą też za tym inne, dodatkowe konsekwencje, które silnie działają na glebę. Powodują jej zakwaszenie, a także degradację. Jedynym rozsądnym i sprawdzającym się ratunkiem dla gleb okazuje się nawożenie dolomitem.

Nawozy dolomitowe – skład

Wiele osób stosuje do nawożenia, jedynie nawozy wapniowe, jednak w większości sytuacji, to rozwiązanie nie jest wystarczające, a gleba upomina się o dodatkowe wartości odżywcze, niezbędne do rozwoju wszelkich rodzajów roślin. Aby zaspokoić jej potrzeby, zarówno rolnictwo konwencjonalne, jak i ekologiczne postanowiło postawić na nawozy wyposażone w jeszcze jeden składnik – magnez. Skład chemiczny tych produktów to przede wszystkim: węglan wapnia, tlenek wapnia, a także węglan magnezu. Ich proporcje to z reguły 50% węglanu wapnia, 54% tlenku wapnia i 40% magnezu, jednak te liczby mogą się nieznacznie od siebie różnić, w zależności od producenta.

Kiedy i jak stosować nawóz dolomit?

Nawozy wapniowo – magnezowe polepszają warunki glebowe, uzupełniając ją o mikroskładniki odżywcze, jednak jest kilka dodatkowych efektów jakie wywołuje dolomit. Rośliny, które rozwijają się na takich glebach są znacznie lepszej jakości. Owoce są bardziej soczyste, smaczniejsza, a do tego bogatsze w wartości odżywcze. Na dodatek nawóz ten, chroni rośliny przed niektórymi pasożytami. Jednak, aby móc cieszyć się efektami, należy regularnie go stosować. Zaleca się, aby używać go jesienią lub latem po zbiorach, a w innym wypadku wiosną, kilka tygodni przed wysiewem nasion, sadzeniem rośliny, czy stosowaniem innych nawozów. Cały proces polega na dokładnym wymieszaniu nawozu z glebą, tak aby dostał się do jej głębszych warstw. Dla uzyskania pożądanych efektów, należy cały proces powtarzać co kilka lat – najlepiej co 2, 3 lata.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!