Czy wiesz dlaczego w paczce chipsów jest tak dużo powietrza?

Lifestyle Data publikacji: 19 września 2017 / Aktualizacja: 2017-12-13

Czy zastanawialiście się kiedyś dlaczego w opakowaniu chipsów znajduje się tyle powietrza? Na wadze nie da się w ten sposób oszukać bo powietrze przecież nic nie waży. Jedynie opakowanie wygląda na większe i można traktować to za swego rodzaju chwyt marketingowy. A może jest inny powód?

Powietrze w torebce z chipsami

Okazuje się, że powietrze, które znajduje się w torebce z chipsami to azot. Gaz ten nie ma zapachu, a wtłoczony do szczelnie zamkniętej torebki z chipsami pomaga utrzymać ich świeżość na dłużej. Pewnie zauważyliście, że chipsy po otwarciu nawet gdy zawiniecie woreczek w ciągu kilku dni robią się miękki i niechrupiące.

Oprócz tego gaz chroni też chipsy przed połamaniem się. Gdy opakowania są ściśle zapakowane w kartonie podczas transportu mogłyby się połamać w na drobne kawałeczki. Gaz natomiast amortyzuje wstrząsy i dzięki temu chipsy prawie w całości mogą dotrzeć na półki sklepowe.

Poziom powietrza w chipsach jest różny w zależności od marki. Waha się od 18 do nawet 72 procent zawartości opakowania. CDA stwierdza, że 42% azotu jest dobrą średnią w przemyśle opakowaniowym. Z ciekawości wzięłam chipsy Lays, które mam w domu, ale nie udało mi się znaleźć żadnej informacji o zawartości azotu w opakowaniu.

Znajdziemy jednak informację o tym, że zostały one zapakowane w atmosferze ochronnej. To mnie zaciekawiło i postanowiłam poszukać dalej informacji w internecie. Okazuje się, że pakowanie w atmosferze ochronnej to nic innego jak odpowiednie proporcje gazów w opakowaniu, w tym azotu, dwutlenku węgla i tlenu. Dzięki odpowiedniemu ich połączeniu można wydłużyć trwałość produktów spożywczych. Więc ten właśnie zapis na opakowaniu informuje nas o zawartości azotu w paczce chipsów. Jednak jego proporcji całkowitych nie znamy.

Źródło artykułu: http://www.telegraph.co.uk/news/2017/09/18/do-crisp-packets-have-much-air/

Podobne artykuły