Czy wiesz, że prawidłowa nazwa botaniczna cebuli to czosnek cebula? Jest ona bowiem gatunkiem należącym do rodzaju czosnku. Cebula pochodzi z Azji Środkowej. Pierwsze rysunki cebuli znajdziemy już sprzed około 5000 lat p.n.e. Starożytni Egipcjanie oraz Rzymianie regularnie ją uprawiali i jedli. Cebula również dwa razy wymiona została w Biblii. Starożytni Greccy sportowcy jedli jej bardzo duże ilości, wierzono, że poprawia sprawność fizyczną.
Cebula jest bogata w witaminy, zawiera witaminę C, A, D, E, K, witaminy z gruby B, kwas foliowy, cholinę. Oprócz tego znajdziemy w niej fosfor, wapń, magnez, potas, sód, żelazo, miedź, cynk, mangan, selen.
Gdy ukąsi Cię jakiś owad jak najszybciej przyłóż do tego miejsca plasterek cebuli. Skutecznie łagodzi efekty ukąszeń komarów, meszek, a nawet pszczół i os.
Chcesz pozbyć się plam starczych ze skóry? Wmasowuj w nie świeżo przekrojoną cebulę tak by wydzieliła swoje sosy.
Wystarczy, że posiekasz 1 biała cebulę i wyciśniesz z niej sok. Następnie zaparz miętę i wypij dwie łyżeczki z soku cebuli, a następnie po pięciu minutach wypij dwie łyżki mięty. Po pięciu minutach powtórz proces. Po kwadransie problem z wymiotami powinien być rozwiązany.
To stary babciny sposób. Posiekaną cebulę należy zawinąć w gazę i umieścić ją w okolicach ucha. Dzięki temu zwalczymy infekcje i ból ucha.
Jeśli masz problem z syndromem dnia następnego to idealnym rozwiązaniem będzie zupa cebulowa. Poprawia ona funkcjonowanie wątroby.