Gdy robisz domowe ogórki w zalewie lub po prostu je kupujesz to zazwyczaj zalewę wylewasz do zlewu. Warto jednak ją zostawić bo woda z pikli ma wiele ciekawych zastosowań.
Woda z pikli zawiera sól i ocet, czyli dwie rzeczy, których chwasty nienawidzą. Podlewaj je tą wodą, a szybko uschną i już w tym miejscu przez dłuższy czas nie urosną.
Solanka jest przecież nadal dobra, po co ją wylewać skoro możemy wykorzystaj ją ponownie. Pokrój ogórki, paprykę czy cokolwiek chcesz i zalej solanką na kilka dni. Marynata gotowa.
Z nadkwasotą można walczyć wodą z marynowanych oliwek. Naprawdę trudno o łatwiejszy sposób. Do tego skutecznie pomaga walczyć z pasożytami.
Skurcze mięśni powodują braki sodu, potasu czy magnezu i chlorku wapnia. To wszystko znajdziesz w wodzie z marynowanych warzyw, najczęściej oliwek. Woda po ogórkach też powinna się nadać. Wystarczy jej trochę wypić przed snem.
Chcesz dać ulgę poparzonej skórze przez promienie słoneczne? Nawilż gazik marynatą z ogórków i przetrzyj skórę. Szybko poczujesz ulgę.
Chcesz szybko zrobić marynatę do mięsa, dzięki któremu idealnie skruszeje? Zalej je zalewą z ogórków. Działa naprawdę szybko i wzbogaca smak mięsa.
Octowa woda pomaga przyśpieszyć metalizm. Sama też ma mało kalorii o ile nie ma dodatku cukru. Te domowe na pewno będą dobre, a co do sklepowych musisz to sprawdzić na opakowaniu. Dobre zalewy nie powinny go posiadać. Wtedy możemy ją pić aby przyśpieszyć efekty odchudzania.
Jeśli masz problem z bolącym gardłem przepłucz gardło zalewą z ogórków. Zobaczysz jak dobrze to działa.
Woda z ogórków świetnie nadaje się jako środek czyszczący do miedzi, którzy przywraca jej dawny wygląd.