Orzechy włoskie są u nas bardzo popularne więc ich dostępność jest również wysoka. Są one dobrym źródłem białka oraz zdrowych tłuszczy.
Orzechy włoskie bogate są również w witaminy, znajdziemy w nich:
Oprócz witamin znajdziemy w nich takie makroelementy jak fosfor, wapń, magnez, potas i sód. Są też dobrym źródłem mikroelementów: jodu, żelaza, miedzi, cynku i manganu.
To wszystko sprawia, że orzechy są bardzo zdrowe i mogą przysłużyć się nam na wielu płaszczyznach. Wystarczy zjeść 5 orzechów by korzystać z ich dobroczynnych właściwości, które za chwilę opiszemy w dalszej części artykułu.
Badania potwierdzają, że osoby, które jedzą codziennie garść orzechów chronione są przed chorobami serca w większym stopniu, niż osoby, które ich nie spożywają. Wystarczą 4 godziny po ich zjedzeniu aby zaobserwować poprawę poziomu cholesterolu. Jedząc je regularnie możemy więc zadbać o drożność naszych naczyń krwionośnych.
W przypadku mężczyzn orzechy włoskie zmniejszają ryzyko choroby raka prostaty. Kobiety jedzące orzechy mogą natomiast chronić się lepiej przed rakiem piersi. Potwierdzają to badania wykonane na myszach, które przez 18 tygodni jadły równowartość garści orzechów dla człowieka. Guzy prostaty u grupy kontrolnej rozwijały się wolniej niż w przypadku gryzoni, które tłuszcze czerpały z innych źródeł.
Dzieje się tak między innymi dlatego, że orzechy włoskie są źródłem silnych antyoksydantów, które znajdziemy jedynie w kilku powszechnie spożywanych przez nas produktach. Polifenole zawarte w orzechach chronią równie naszą wątrobę. Jest to szczególnie ważne dzisiaj, podczas gdy żywność, którą jemy zawiera tak wiele substancji chemicznych.
Orzechy włoskie są smaczne i możemy jeść je po prostu tak jak zwykle to robimy. Obierając je z łupinki i jedząc od razu. Jednak może to w końcu nam się znudzić dlatego warto je wykorzystać do naszych potraw, a jest to naprawdę smaczny dodatek do wielu przepisów.
Orzechy włoskie do dań ze szpinakiem
Orzechy włoskie świetnie pasują do wielu dań np. ze szpinakiem. Jednak zazwyczaj gdy dodaję je to robię to po prostu na talerzu nie poddając ich obróbce termicznej.
Sałatka z orzechami włoskimi
Orzechy włoskie są świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek. Po prostu idealnie się z nimi komponują, a lubię gdy w sałatce jest też coś twardszego i chrupiącego :)
Orzechy włoskie do buraczków
Orzechy również bardzo fajnie smakują w buraczkach, które podajemy do obiadu. Próbowaliście już takiego zestawienia smaków? Jest naprawdę super :)
Orzechy włoskie często dodaję również do owsianki, którą robię sobie na śniadanie :) Do tego również inne owoce i cynamon. To świetny pomysł na dietetyczne i zdrowe śniadanie, które doda Wam energii.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.