Wsypujesz cukier do herbaty zanim ją zalejesz wrzątkiem? To błąd!

Kuchnia Data publikacji: 27 sierpnia 2019

W jaki sposób przygotowujesz herbatę? Jeśli najpierw wsypujesz cukier i wrzucasz torebkę herbaty, a następnie zalewasz ją wrzątkiem to popełniasz błąd. Tak przygotowana herbata nie będzie miała takiego smaku jak powinna. Czasami więc pośpiech nie popłaca i warto jednak chwilę zaczekać.

Słodź herbatę dopiero po zalaniu

Nie wchodząc w naukowe terminy, cukier sprawia, że gęstość wody się zmienia. To natomiast wpływa na to ile naparu z liści herbaty może do niej przeniknąć. Oczywiście ilość ta będzie dużo mniejsza niż w przypadku gdybyśmy posłodzili herbatę dopiero po zaparzeniu. Nie bez znaczenia jest też czas, jaki herbata powinna się parzyć.

Zacznijmy jednak od samej wody. Herbaty nie powinno zalewać się wrzątkiem. Nie oznacza to jednak, że musisz długo czekać. Wystarczy odczekać chwilę zanim przelejemy wrzątek z czajnika do filiżanki. W przypadku naparów ziołowych wystarczy dosłownie chwila. Poniżej znajduje się grafika, która pokazuje jaką temperaturę powinna mieć woda oraz jak długo herbatę parzymy. Pewnie wiele osób złapie się teraz na tym, że zwykle trzyma torebkę herbaty zbyt długo.

Podobne artykuły