To inny ciekawy sposób na zrobienie jaj na twardo. Jeśli nie chcesz gotować ich w garnku możesz zrobić to w inny sposób, po prostu wkładając je do piekarnika.
Trik ten może przydać się w wielu sytuacjach np. gdy kuchnię masz już zajętą, a nie chcesz czekać. Dużo wygodniej też jest zrobić w piekarniku dożą ilość jaj na twardo. Wystarczy umieścić np. 30 jaj na półce i gotowe. W jednym momencie zrobisz je wszystkie.
Zacznijmy od rozgrzania piekarnika do 160 stopni Celsjusza. Pamiętaj też o tym, że jajka powiemy być wyjęte z lodówki wcześniej aby miały temperaturę pokojową.
Teraz jajka wkładamy do piekarnika i pozostawiamy je w nim na 30 minut. Po tym czasie nasze jajka będą gotowe :) Możesz je włożyć do foremki na babeczki, ale ja zazwyczaj wykładam je po prostu na półkę. Jeśli boisz się, że pękną możesz wyłożyć je na blachę lub folię aluminiową.