Wiesz jakie jest faktyczne zastosowanie szuflady pod piekarnikiem?

Kuchnia Lifestyle Data publikacji: 17 sierpnia 2017 / Aktualizacja: 2018-06-16

Do czego najczęściej wykorzystujemy szufladę pod piekarnikiem? Trzymam tam blachy. Moje koleżanki najczęściej trzymają tam pokrywki, niektóre patelnie. Ale jakie naprawdę było jej przeznaczenie według projektantów?

Na ten temat wypowiedział się pomysłodawca tej szuflady. Jej zastosowanie miało być trochę inne. Ponieważ podczas pieczenia gromadzi się w niej ciepło jak i wilgoć, szuflada ta miała za zadanie utrzymać ciepłe i miękkie inne potrawy, które będą czekać na danie główne np. mięso, które pieczemy.

Utrzymanie temperatury potraw

Dlatego w szufladzie możemy umieścić np. ziemniaki czy fasolkę, którą ugotowaliśmy do obiadu, a mięso w piekarniku nie zdążyło jeszcze dostatecznie się upiec. Możesz też umieścić tam pieczywo, które posłuży do obiadu. Dzięki temu odświeży się i będzie ciepłe.

Możesz również wyjąć z piekarnika zapiekankę, która zdążyła już się upiec i przełożyć ją do szuflady na czas gdy mięso w piekarniku będzie jeszcze dochodzić. Prawda, że sprytnie?

Podgrzanie naczyń

W tej szufladzie możesz również umieścić talerze aby podgrzały się. Dzięki temu podany na nich obiad nie będzie tak szybko stygł w kontakcie z zimnymi talerzami.

Oczywiście można kupić też piekarniki ze specjalną szufladą grzewczą, kosztują one dużo więcej, ale mają za to swoje zasilanie. Nie muszą korzystać jedynie z ciepła wydzielanego przez piekarnik podczas jego pracy.

Napiszcie w komentarzach czy wiedzieliście o takim zastosowaniu tych szuflad. Przyznam się szczerze, że ja wcześniej nie wiedziałam :)

Podobne artykuły