Czym różnią się klopsy od pulpetów? Prawda jest zaskakująca.

Kuchnia Data publikacji: 20 lutego 2022

Często obydwie nazwy stosujemy zamiennie i mięsne kulki raz nazywamy klopsami, a raz pulpetami. Czy zastanawialiście się kiedyś nad różnicą między tymi dwoma potrawami? Klopsy i pulpety są bowiem dwoma różnymi daniami i nie można używać ich nazw wzajemnie, jeśli chcemy być poprawni. Dlatego w tym artykule wytłumaczymy Wam, na czym polega różnica między klopsikami i pulpetami.

Czym różnią się pulpety od klopsów?

Nasze dociekania zacznijmy od miejsca najbardziej oczywistego, a więc Słownika Języka Polskiego PWN. Dowiadujemy się z niego, iż pulpet to kulka z mielonego mięsa, podrobów lub ryb, duszona w sosie lub gotowana. Klops to natomiast duszony kotlet z mielonego mięsa lub potrawa z mielonego mięsa upieczona w jednej bryle.

Mamy więc cechę wspólną, którą jest mielone mięso. Różnica leży jednak po stronie przygotowania. Klops może mieć formę jednolitej bryły. Pieczeni z mięsa mielonego nie możemy więc nazwać pulpetem. Jednak w przypadku kulek zarówno forma pulpet i klops może być poprawna. Obie te potrawy możemy podać w taki sam sposób, na przykład pulpety lub klopsy w sosie pomidorowym.

Jeśli chcemy być dokładni w analizie nazewnictwa warto zwrócić się w stronę tradycji kulinarnych. Klops to danie dobrze znane kuchni polskiej. Może przybrać formę pieczeni lub mięsnych kulek. W tym przypadku, jako jeden składnik występuje najczęściej cebula. Pulpet to natomiast potrawa kuchni włoskiej, która również przybiera formę kulek z mięsa mielonego. Tak, jak w przypadku klopsa znajdziemy w niej jaja lub bułkę tartą, ale nie stosuje się tutaj cebuli.

Można więc przyjąć założenie, iż klopsem nazwiemy kulki mięsne z dodatkiem cebuli, a pulpetem, te które jej nie zawierają. Czy warto jednak się tym przejmować, skoro najbardziej znane na świecie klopsiki łamią tę regułę?

Klopsiki IKEA mają w składzie cebulę

Köttbullar, to chyba najbardziej znane na świecie klopsiki. Tę nazwę stosuje sama IKEA, która w kwietniu 2020 roku sama podzieliła się przepisem na swoje klopsy. W ich składzie znajdziemy cebulę!

Aby przygotować klopsiki z IKEA potrzebujemy więc następujących składników:

  • 0.5 kg mięsa mielonego z wołowiny
  • 250 g mięsa mielonego z wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mleka
  • sól
  • pieprz

Sos

  • odrobina oleju
  • 40 g masła 
  • 40 g mąki pszennej
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 150 mln bulionu wołowego
  • 150 ml śmietany do zup i sosów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon

Przygotowanie 

  1. Przygotuj miskę i przełóż do niej mięso mielone i wygnieć rękoma
  2. Dodaj posiekaną cebulkę, wyciśnij czosnek, dodaj bułkę tartą, jajko, a następnie wymieszaj rękoma mięso jak na kotlety mielone
  3. Dodaj mleko, sól i pieprz i jeszcze raz wymieszaj mięso
  4. Z mięsa uformuj kulki, a następnie wstaw je do lodówki pod przykryciem na dwie godziny
  5. Rozgrzej olej na patelni i usmaż na nim kotleciki, aż się zarumienią
  6. Kotleciki przełóż do naczynia żaroodpornego, rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a następnie piecz je przez pół godziny

Czas na sos:

  1. Rozpuść masło w rondelku
  2. Dodaj mąkę i wymieszaj razem przez dwie minuty, aż zasmażka będzie gotowa
  3. Dolej bulion warzywny i mięsny i cały czas mieszaj
  4. Następnie dodaj śmietanę, sos sojowy i musztardę
  5. Gotuj sos, aż się zredukuje co jakiś czas mieszając

Reasumując

Klopsem z pewnością nazwiemy pieczeń z mięsa mielonego, która może być faszerowana (na przykład pieczeń rzymska). W przypadku mięsnych kulek stosowanie nazwy pulpety i klopsy będzie zależne od tradycji danej kuchni. Nie wydaje się być błędem stosowanie tych dwóch nazw zamiennie. Chyba, że jesteśmy we Włoszech skąd klopsiki się wywodzą.

Podobne artykuły