Często obydwie nazwy stosujemy zamiennie i mięsne kulki raz nazywamy klopsami, a raz pulpetami. Czy zastanawialiście się kiedyś nad różnicą między tymi dwoma potrawami? Klopsy i pulpety są bowiem dwoma różnymi daniami i nie można używać ich nazw wzajemnie, jeśli chcemy być poprawni. Dlatego w tym artykule wytłumaczymy Wam, na czym polega różnica między klopsikami i pulpetami.
Nasze dociekania zacznijmy od miejsca najbardziej oczywistego, a więc Słownika Języka Polskiego PWN. Dowiadujemy się z niego, iż pulpet to kulka z mielonego mięsa, podrobów lub ryb, duszona w sosie lub gotowana. Klops to natomiast duszony kotlet z mielonego mięsa lub potrawa z mielonego mięsa upieczona w jednej bryle.
Mamy więc cechę wspólną, którą jest mielone mięso. Różnica leży jednak po stronie przygotowania. Klops może mieć formę jednolitej bryły. Pieczeni z mięsa mielonego nie możemy więc nazwać pulpetem. Jednak w przypadku kulek zarówno forma pulpet i klops może być poprawna. Obie te potrawy możemy podać w taki sam sposób, na przykład pulpety lub klopsy w sosie pomidorowym.
Jeśli chcemy być dokładni w analizie nazewnictwa warto zwrócić się w stronę tradycji kulinarnych. Klops to danie dobrze znane kuchni polskiej. Może przybrać formę pieczeni lub mięsnych kulek. W tym przypadku, jako jeden składnik występuje najczęściej cebula. Pulpet to natomiast potrawa kuchni włoskiej, która również przybiera formę kulek z mięsa mielonego. Tak, jak w przypadku klopsa znajdziemy w niej jaja lub bułkę tartą, ale nie stosuje się tutaj cebuli.
Można więc przyjąć założenie, iż klopsem nazwiemy kulki mięsne z dodatkiem cebuli, a pulpetem, te które jej nie zawierają. Czy warto jednak się tym przejmować, skoro najbardziej znane na świecie klopsiki łamią tę regułę?
Köttbullar, to chyba najbardziej znane na świecie klopsiki. Tę nazwę stosuje sama IKEA, która w kwietniu 2020 roku sama podzieliła się przepisem na swoje klopsy. W ich składzie znajdziemy cebulę!
Missing your IKEA meatball fix? We’ve created a recipe for you to recreate this delicious dish in the comfort of your own home #IKEAmeatballs pic.twitter.com/d89lRsJxH7
— IKEA UK (@IKEAUK) April 20, 2020
Aby przygotować klopsiki z IKEA potrzebujemy więc następujących składników:
Sos
Czas na sos:
Klopsem z pewnością nazwiemy pieczeń z mięsa mielonego, która może być faszerowana (na przykład pieczeń rzymska). W przypadku mięsnych kulek stosowanie nazwy pulpety i klopsy będzie zależne od tradycji danej kuchni. Nie wydaje się być błędem stosowanie tych dwóch nazw zamiennie. Chyba, że jesteśmy we Włoszech skąd klopsiki się wywodzą.