Większość z nas popełnia ten błąd przy obieraniu pomarańczy!

Kategoria: Porady
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2017-04-22

Zazwyczaj gdy obieramy pomarańcze staramy się jak najbardziej pozbyć białej skórki. Ta białą wewnętrzna warstwa pomarańczy nosi nazwę albedo i jest świetnym źródłem pektyn, które wiążą metale ciężkie podczas trawienia i regulują florę bakteryjną jelit.

Biała otoczka wokół pomarańczy zawiera też witaminę P, która poprawia przyswajanie witaminy C. Ma również kilka razy więcej błonnika niż sam miąższ! Pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Dlatego jedząc pomarańcze warte ją zostawić i nie obierać tak dokładnie.

Zaobserwuj nas na Facebooku

Pomarańcze a zdrowie

A jak na nasze zdrowie wpływa samo jedzenie pomarańczy? Jeśli nigdy wcześniej nad tym się nie zastanawialiście to warto wiedzieć, że są one znakomitym źródłem witaminy C. Dlatego warto jeść je z białą otoczką bo wtedy więcej je przyswoimy. Pomarańcze mają też dużo beta-karotenu i wody. Doskonale więc nadają się do oczyszczania naszego organizmu z toksyn. Pomarańcze dostarczają również witamin z grupy B, które są korzystne dla naszej skóry, a także potas, który zadba o nasze serce.

Sprytne obieranie pomarańczy

Wielu z nas nie lubi obierania pomarańczy. Jest to dosyć mozolna czynność, wokoło pryska sok, a skórka nie odchodzi łatwo. Jednak jeśli znacie dobry trik to ich obieranie okazuje się dużo łatwiejsze. Zobaczcie jak to zrobić na wideo poniżej :)

Podobne artykuły