Czy wiecie, że banany z czarnymi plamami są zdrowsze?

Zdrowie Data publikacji: 06 maja 2017

Ja osobiście lubię dojrzałe banany, które mają już brązowe plamy. Są jednak osoby, które starają się ich unikać i na pewno nie dadzą takiego banana dziecku. Okazuje się jednak, że one są dużo zdrowsze!

Banany są doskonałym źródłem błonnika i cukru, które dodają energii i zapewniają uczucie sytości. Banany jednak stosunkowo szybko dojrzewają, można temu zapobiegać zawijając ich końcówki folią spożywczą, ale niewielu osobom chce się to robić.

Dojrzałe banany brązowieją i wiele osób uważa je wtedy za mniej apetyczne. Okazuje się jednak, że dojrzałe banany zawierają substancję, która chroni organizm przed rozwojem nieprawidłowych komórek. Można zapobiegać np. infekcjom. Ale to nie wszystko, dojrzałe banany dostarczają większej ilości energii. Pomagają łagodzić zgagę i dużo lepiej łagodzą nerwy. Mogą też obniżyć ciśnienie krwi i pomagają w walce z anemią. Działanie dojrzałych bananów jest silniejsze niż gdy owoc jeszcze nie jest dojrzały, dlatego nie odrzucajmy brązowych bananów bo nie tylko są słodsze, ale mają więcej korzyści dla naszego zdrowia.

Pamiętam jak oglądałam program z Wojciechem Cejrowskim i dotyczył on akurat bananów. Po zebraniu są one czyszczone i myte, aby tak szybko nie dojrzewały. Jednak mieszkańcy krajów, z których banany importujemy jak Chile, wolą dużo bardziej dojrzałe owoce bo są smaczniejsze i mają lepszy miąższ. Śmieją się nawet, że do Europy wysyłają niedojrzałe banany, bo my takie lubimy.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły