W którym momencie dodać ziemniaki do kwaśnej zupy?

Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2020-07-03 / Aktualizacja: 2022-03-28

Gotujesz zupę ogórkową, kapuśniak lub inna kwaśną zupę, w której dodatkiem będą ziemniaki? Warto wiedzieć, w którym momencie je dodać, a nie jest to tak oczywiste.

Kiedy dodawać ziemniaki do kwaśnej zupy

Ziemniaków nigdy nie należy dodawać na samym końcu. Jeśli to zrobimy, to w kwaśnej wodzie ziemniaki nie zdążą zmięknąć i po prostu będą niesmaczne.

Dlatego najlepiej jest ugotować ziemniaki osobno, a gdy zupa będzie już gotowa dodać je do niej. Można też zrobić to w inny sposób.

Przygotuj garnek, a następnie ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Najlepiej dodać je do wrzącej wody, wtedy zachowują najwięcej wartości odżywczych.

Następnie wyłów ziemniaki i zostaw je na później, a w wodzie po ziemniakach zacznij gotować zupę. Na koniec dodaj ugotowane wcześniej ziemniaki i podaj zupę.

Podobne artykuły