Dzisiaj mamy dla Was kilka praktycznych kuchennych trików, które możecie wykorzystać przy różnych okazjach. Mamy nadzieję, że okażą się dla Was przydatne :)
Jeśli macie kilka gąbek kuchennych tak jak ja, które używacie do różnych celów np. mycia naczyń czy wycierania blatu kuchennego, to czy zawsze pamiętasz, której gąbki użyć? Albo zacznie używać jej ktoś inny i potem brudną gąbką od mycia naczyń przeciera blat, na którym zaraz kładzie jedzenie?
Jest na to prosty trik, wystarczy naciąć bok gąbeczki i dzięki temu bez problemu je odróżnimy. Ale to nie wszystkie z rad, przeczytajcie dalej :)
Nigdy nie kupiłam pojemnika do spaghetti, zawsze trzymam makaron w woreczku, po prostu. Ale teraz wykorzystam ten trik i zrobię go sobie z dwóch plastikowych butelek :)
Jeśli denerwuje Cię to, że nie możesz umieścić butelek z sosami do góry nogami bo się przewracają to wykorzystaj do tego wytłoczkę od jajek. Dzięki temu sos zawsze będzie przy końcówce i nie będziesz miała problemu z wyciśnięciem go, a stojąc w lodówce nie przewróci się.
Jeśli musisz coś pokroić co wymaga ostrego noża np. pomidor, ale nie masz ostrzałki to wykorzystaj porcelanowy kubek. Odwróć go do góry nogami i przeciągnij ostrzem tak jakby była to ostrzałka do noży.
Zobaczcie jak w sprytny sposób możecie zwykły druciany wieszak przerobić w uniwersalną obieraczkę do warzyw, którą można założyć na każdy nóż :)
Jeśli nie macie odpowiedniej foremki do pieczenia to dużą formę możecie zmniejszyć wykorzystując do tego folię aluminiową :)