Tych produktów nie należy trzymać w lodówce

Porady Data publikacji: 25 listopada 2022 / Aktualizacja: 2023-02-01

Lodówka jest podstawowych urządzeniem, które znajdziemy w naszej kuchni. Dzięki niej jesteśmy w stanie zachować świeżość produktów spożywczych na dłużej. Nie oznacza to jednak, że wszystkie tego typu produkty powinniśmy w niej przechowywać. Dlatego dziś zajmiemy się kwestią tego, których produktów lepiej w lodówce nie trzymać.

Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce?

Zacznijmy od pieczywa, które samo w sobie nie jest tak smaczne, gdy jest schłodzone. Istnieje jednak dużo większe zagrożenie. Chleb przechowywany w lodówce może dużo szybciej spleśnieć, gdyż z łatwością chłonie on wilgoć z powietrza, a do tego przechodzi innymi zapachami z potraw znajdujących się w lodówce.

Dotyczy to również innych suchych produktów, które bardzo łatwo absorbują wilgoć. Może tak się stać z ziarnami kawy, które chcielibyśmy przechowywać w naszej lodówce. Ciasta, ryż, cukier – to również suche produkty, których nie ma potrzeby przechowywania w niskiej temperaturze. Potrzebują one suchego i szczelnie zamkniętego miejsca. Dlatego dużo lepiej przechowywać je w specjalnych pojemnikach w naszej spiżarni.

Świeże zioła są nieodłącznym elementem wielu posiłków. Jeśli włożymy je do lodówki, niestety stracą jędrność i staną się gumowe. Nie będą już wyglądały tak atrakcyjnie i nie wykorzystamy ich do ozdobienia naszych potraw. Suszone zioła oczywiście również nie powinny być w niej przechowywane z uwagi na wilgoć, która mogłaby spowodować, iż rozwinie się na nich pleśń.

Cebula i czosnek często są stosowane w naszej kuchni. Lubią suche i zaciemnione miejsca. Można powiesić je w pończosze pod sufitem, ale nie przechowywać w lodówce. W tym miejscu dużo szybciej zaczną gnić i stracą jędrność.

O czym warto pamiętać?

Sama lodówka nie tworzy wilgoci. Zimne powietrze samo w sobie jest suche. Za wilgotność powietrza w lodówce odpowiadając więc produkty, które w niej przechowujemy. Dlatego żywność trzymana w lodówce powinna być odpowiednio zabezpieczona.

W tym celu warto stosować zamykane szczelnie pojemniki, które nie tylko zapobiegną wydobywaniu się wilgoci, ale również zapachów, którymi mogłyby przejść inne produkty.

Podobne artykuły