Jest wiele sytuacji w kuchni, które mogą wywołać pożar. Aby zapewnić sobie oraz domownikom wysoki poziom bezpieczeństwa, warto się z nimi zapoznać, jednocześnie poznając zasady właściwego zachowania w sytuacji zagrożenia.
Rozgrzany olej ma bardzo wysoką temperaturę wrzenia. Niestety, w niektórych sytuacjach może dojść do jego zapalenia. Pod żadnym pozorem nie należy gasić takiego pożaru wodą. Istnieje bardzo duże ryzyko, że spalimy cały swój dobytek. Nawet najmniejsza ilość wody może spowodować, że ogień rozprzestrzeni się po całej kuchni.
Woda jest cięższa od rozgrzanego oleju, dlatego od razu opada na dno. Płyn nagrzewa się i zmienia w parę wodną, która jest lżejsza od tłuszczu i zaczyna się unosić. Dochodzi wtedy do rozprężenia, którego efektem jest rozrzucenie płonącego oleju po kuchni w postaci chmury. Wygląda to jak eksplozja. Woda w tym przypadku nie gasi pożaru, a jeszcze bardziej go rozprzestrzenia. Może dojść do spalenia całej kuchni, wyrządzenia szkody na zdrowiu, a nawet śmierci.
Gdy olej w Twojej kuchni zapłonie, przede wszystkim nie wolno panikować. Należy:
Garnki i patelnie są bardzo odporne na ciepło, ale jak każdy przedmiot, mają swoje ograniczenia. Mogą zapalić się, gdy ulegną przegrzaniu lub gdy spali się w nich jedzenie, ze względu na roztargnienie.
Nigdy nie należy pozostawiać garnków na płycie grzewczej bez nadzoru. Zawsze warto mieć oko na gotujące się dania, aby w razie czego zareagować.
Do niebezpiecznych sytuacji może dojść, gdy będziemy używać sprzętu w sposób niezgodny z instrukcją dostarczoną przez producenta. Przykładem może być blender lub mikser. Zbyt długie używanie takiego urządzenia bez przerw może prowadzić do przegrzania silnika, a nawet samozapłonu.