Ten trik jest najlepszy na czyszczenie piekarnika przed Wielkanocnymi wypiekami

Porady Data publikacji: 21 marca 2024

Istotne jest regularne czyszczenie piekarnika, ponieważ brud szybko i mocno w nim zasycha. Nie jest to trudne zadanie, wystarczy jedynie mobilizacja. Poniżej prezentujemy trik, dzięki któremu piekarnik będzie aż lśnił, bez dużych nakładów pracy.

Od czego zacząć czyszczenie piekarnika?

Podstawą jest, aby czyścić piekarnik, gdy jest całkowicie zimny. Robić to warto dla własnego bezpieczeństwa, aby nie ulec poparzeniu. Wyjątkiem stanowi wykorzystanie wysokiej temperatury na początku czyszczenia, w celu rozpuszczenia intensywnie zaschniętego brudu. Samo jego doczyszczanie wykonać należy, gdy urządzenie całkowicie ostygnie.

Niezawodny trik na czyszczenie piekarnika sodą, octem i płynem do mycia naczyń

Do sody oczyszczonej dodaj odrobinę wody oraz kilka kropli płynu do mycia naczyń. Miksturą wysmaruj wnętrze piekarnika, omijając grzałkę oraz wentylator. Pozostaw piekarnik na 30 minut. W tym czasie możesz przygotować roztwór z wody i octu w proporcji 1:1. Warto umieścić go w butelce ze spryskiwaczem, w celu łatwiejszego nanoszenia na powierzchnię.

Mieszanką octu z wodą należy spryskać całe wnętrze piekarnika, a przy pomocy gąbeczki do mycia naczyń, wyszoruj powierzchnię. Do mocno przypalonych miejsc, najlepsza będzie plastikowa szpatułka lub kulki z folii aluminiowej. Po całym procesie czyszczenia piekarnik wytrzyj wilgotną szmatką i pozostał do wyschnięcia.

Jak wyczyścić ruszt z piekarnika?

Kolejnym strategicznym miejscem w piekarniku jest ruszt, na którym ustawiasz formy do pieczenia, talerze czy naczynia żaroodporne. Musi być zawsze perfekcyjnie czysty. Możesz w tym celu wykorzystać folię aluminiową. Zwiń jej kawałek w kulkę i nałóż na nią odrobinę sody oczyszczonej lub mleczka do czyszczenia. Wyczyścisz każdy zakamarek rusztu.

Jeżeli ruszt jest mocno zaniedbany i zabrudzony, warto kupić dedykowany preparat do czyszczenia grilla. Skutecznie rozprawia się z zaschniętymi zabrudzeniami, a rusz wygląda znów jak nowy.

Do czyszczenia rusztu możesz wykorzystać już wcześniej wspomnianą mieszankę sody, octu i płynu do mycia naczyń. Nałóż ją na szorstką część gąbki do mycia naczyń i wyszoruj zabrudzenia. Efekt przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania.

Jak często warto myć piekarnik?

Nie ma na to pytania jednoznacznej odpowiedzi, ale tak jak w przypadku sprzątania domu, istotna jest regularność. Gdy zauważysz, że piekarnik nie wygląda zbyt dobrze lub wydobywa się z niego nieprzyjemny zapach, to na pewno wyraźny sygnał, żeby przystąpić do czyszczenia. W zależności, jak często korzystasz z piekarnika, przyda się jego sprzątanie raz w tygodniu lub raz w miesiącu.

Podobne artykuły