Niektóre produkty, które codziennie spożywamy mogą zwiększać ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. Warto więc uważać co jemy i ograniczyć niektóre produkty spożywcze jednocześnie zastępując je zdrowszymi.
WHO przeprowadziło 10 badań, które wykazały, że jedzenie 50 g przetworzonego mięsa wystarczyło by zwiększyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Jeśli raz na jakiś czas wypijesz sobie drinka to nic się nie stanie, jeśli jednak będziesz pić nałogowo alkohol to według Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej USA wystarczy 3.5 kieliszka alkoholu dziennie by trzykrotnie zwiększyć ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej, gardła i krtani. Ryzyko zachorowania na raka jelita grubego zwiększa się o 50%.
Lubisz jeść nawet lekko przypalone mięso? Niestety podczas przypalania się mięsa powstają substancje rakotwórcze. Dlatego powinno się unikać przygotowywania dań w ten sposób.
Są osoby, które lubią jeść bardzo gorące zupy czy pić gorącą herbatę. Niestety według Agencji Badań nad Rakiem Światowej Organizacji Zdrowia napój, którego temperatura przekracza 65 stopni Celsjusza zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku.
Dzień bez gazowanego trunku to dzień stracony? Jeśli pijesz je codziennie zwiększasz ryzyko raka prostaty o 40%.
Teksańscy naukowcy zauważyli związek pomiędzy ilością spożywanego białego makaronu, a rakiem płuc. Dlatego lepiej nie przesadzać z jego ilością.
Podobnie jest z białym pieczywem. Zwiększa ono ryzyko zachorowania na raka płuc o 49%. Dlatego lepiej jeść pieczywo razowe. Ogólnie jest to związane z wysokim IG tych produktó.
Badania z 2008 r potwierdzają, że puszkowane produkty pomidorowe zawierają bisfenol A. Sprzyja on rozwojowi raka piersi.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.