Szybki sposób na oczyszczenie kurek

Porady Data publikacji: 18 sierpnia 2021

Kurki to bardzo cenione przez grzybiarzy grzyby ze względu na swoje walory smakowe. Pieprznik jadalny ma żółtą barwę, a jego dojrzałe egzemplarze posiadają lejkowaty kształt kapelusza. Znalezienie kurek nie należy do najłatwiejszego zadania. Szukać ich należy pomiędzy igliwiem leżącym na ziemi w lasach iglastych oraz w gęstym mchu w lasach mieszanych. Zbierać można je od czerwca do października.

Tak, jak w przypadku większości grzybów kurki przed przygotowaniem należy oczyścić. Jest to mozolnym zajęciem i czyszczenie każdego egzemplarza osobno zajmuje sporo czasu. Dlatego warto wykorzystać sposób, który pozwala nam to zrobić hurtowo. Na szczęście taki istnieje.

Podczas zbierania kurek przed włożeniem ich do koszyka warto najpierw oczyścić je z igieł i liści. Następnie, gdy mamy już je w domu przygotowujemy garnek, wodę oraz sól. Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej łyżkę soli. Następnie wyłączamy gaz i do wrzątku wkładamy kurki, a następnie po 2-3 minutach mieszamy je.

Za pomocą szumówki wyławiamy grzyby z wody, a tę wraz z zanieczyszczeniami, które w niej pozostały wylewamy. Dzięki temu mamy oczyszczone grzyby, a cała czynność zajmuje nam niewiele czasu.

Co można zrobić z kurek?

Jednym ze sztandarowych przepisów na wykorzystanie pieprznika jadalnego jest sos kurkowy. Świetnie nadaje się o mięs, makaronu czy ryb. W dodatku jest on bardzo prosty w przygotowaniu, a jego wyjątkowy smak sprawi, że dzięki niemu każde danie będzie wykwintne i smaczne.

Do przygotowania sosu kurkowe będziemy oczywiście potrzebować grzybów. Na pół kilograma kurek potrzebować będziemy dodatkowo jedną cebulę, dwie łyżki masła klarowanego i pół litra śmietany 18%. Dodatkowo możemy dodać 2-3 ząbki czosnku.

Składniki na sos kurkowy

  • 0.5 kg kurek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 0.5 l śmietany 18%
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie sosu kurkowego

Grzyby mamy już oczyszczone i dzięki przedstawionemu sposobowi nie zajęło nam to wiele czasu. Możemy więc przejść do przygotowania sosu. Zaczynamy od roztopienia jednej łyżki masła na patelni, a następnie wrzucamy na nią grzyby. Dusimy je lekko, aż odparuje z nich nadmiar soku, a w tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę.

Gdy kurki puszczą już sok i ten trochę odparuje, przekładamy je do sitka i delikatnie dociskają odsączamy nadmiar wody. Następnie na czystej patelni roztapiamy pozostałe masło klarowane i smażymy kurki wraz z cebulą. Do tego wyciskamy czosnek.

W momencie, gdy cebule już nam się zeszkli dodajemy do naszych składników śmietanę. Nie od razu całą, robimy to stopniowo cały czas gotując sos na wolnym ogniu i mieszając. Czekamy jeszcze, aż sos się zredukuje i zgęstnieje, a w między czasie doprawiamy go solą i pieprzem.

Gdy sos stanie się już gęsty jest gotowy do podania. To świetny dodatek do wielu dań. Polędwiczki wieprzowe, piersi kurczaka czy kotlety schabowe podane wraz z sokiem kurkowym smakują obłędnie. Jest również świetnym dodatkiem do makaronów. Aby stworzyć pełne danie wystarczy dodatkowo obsmażyć pokrojone w kostkę piersi kurczaka, do tego ugotować makaron penne i podać oba składniki wymieszane wraz z sosem z kurek. Poezja smaku.

Jak zachować smak kurek na później?

Kurki, tak samo jak inne grzyby można marynować. Dzięki temu zachowamy ich smak na później i przechowamy w domowej spiżarni ciesząc się nimi również zimą.

Po oczyszczeniu kurek gotujemy je dodatkowo w osolonej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie szumówką wyjmujemy kurki i odstawiamy na bok. Następnie przygotowujemy zalewę czyli ocet i wodę w proporcjach 1:5. Zagotowujemy ją, a w tym czasie cebulę kroimy w piórka. Dodajemy ją do wrzącej zalewy i gotujemy jeszcze trzy minuty.

Do słoików wkładamy kurki, dodajemy parę ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem. Słoików nie trzeba pasteryzować. Pozostawiamy je przykryte ręcznikiem kuchennym, a następnego dnia chowamy do spiżarni.

Podobne artykuły