Szatkownica gastronomiczna, czyli sposób na szybkie gotowanie

Kuchnia Data publikacji: 25 stycznia 2022

Przygotowanie dań zajmuje czas. Często musimy wówczas wykonać czynności, które z łatwością można zautomatyzować. Dzięki temu zyskujemy czas, a także wygodę. Jedną z takich czynności jest szatkowanie. Zobaczcie, czym jest szatkownica gastronomiczna i dlaczego warto mieć ją w swojej profesjonalnej kuchni.

Szatkownica gastronomiczna – czym jest?

Szatkownica gastronomiczna powinna znaleźć się, jako element podstawowego wyposażenia w każdej profesjonalnej kuchni. Nie tylko zaoszczędzą czas szatkując precyzyjnie i szybko warzywa, owoce czy mięso. Zwiększa również bezpieczeństwo w miejscu pracy. Urządzenia takie wyposażone są w liczne zabezpieczenia i czujniki, które dbają o to, by korzystanie z szatkownicy było bezpieczne.

Szatkownica do warzyw

Obróbka mechaniczna żywności znacznie skraca czas przygotowania potraw. Szatkownice elektryczne pozwalają na precyzyjne i bardzo szybkie szatkowanie warzyw. Za jej pomocą pokroimy również owoce, które mogą być dodatkiem do sałatek lub deserów.

Odciąża nas w wykonywaniu tej prostej, ale zarazem pracochłonnej czynności. Dzięki temu daje możliwość wykonania w tym czasie innych ważniejszych prac związanych z przygotowaniem potraw. To wpływa nie tylko na wygodę pracy, ale również szybkość przygotowywania dań.

Urządzenia tego typu doskonale radzą sobie również z twardymi warzywami. Nie musimy oczywiście przy tym używać żadnej siły, bo wszystko za nas zrobi maszynka. Wystarczy, że umieścimy warzywa w odpowiednim miejscu, a następnie wciśniemy przycisk. Reszta pracy odbędzie się bez naszego zaanagażowania.

Tarcze do szatkownic

fot. hendi.pl

Szatkownicę wyposaża się w tarcze, które można zakupić osobno. Pozwalają one uzyskać odpowiedni efekt szatkowania. niektóre przeznaczone są do frytek, inne do krojenia w słupki, a jeszcze inne w kosteczkę. W zależności od tego, jak chcemy pokroić warzywa lub owoce w urządzeniu montujemy odpowiednią tarczę.

Czy warto kupić szatkownicę elektryczną?

Jest to urządzenie wykorzystywane w wielu profesjonalnych kuchniach. Znajdziemy ją w restauracjach, punktach gastronomicznych, a także w supermarketach. Znacząco przyśpiesza proces przygotowania potraw sprawiając, że szatkowanie warzyw staje się przyjemne i proste. Urządzenie najtrudniejszą czynność wykonuje samodzielnie.

Jeśli zależy nam na czasie, ale również wygodzie i bezpieczeństwu w kuchni, to urządzenie tego typu jest zdecydowanie inwestycją, którą warto poczynić. Zacznie nam zwracać się od pierwszego uruchomienia uwalniając dodatkowy czas i moce przerobowe i sprawiając, że dania przez nas przygotowywane będą gotowe szybciej.

Podobne artykuły