26 października 2020

Świece stołowe w restauracji – jak ciekawie je zaaranżować?

O tym, że świece są doskonałym i w zasadzie nieodzownym elementem dekoracyjnym przestrzeni restauracyjnej, wie każdy restaurator. Stół, na którym się pojawiają, od razu nabiera nowego wyrazu. Ale bardzo często ten wyraz jest bardzo mdły, dekoracja sztampowa i nie wykorzystująca pełnego potencjału, który tkwi w świecach stołowych. Jak to zmienić?

Świece stołowe – nadaj klasyce nowy wymiar

 Do najbardziej klasycznych rozwiązań aranżacyjnych, które możemy wprowadzić na restauracyjny stół, należą świece stołowe. Są bardzo chętnie wybierane przede wszystkim ze względu na prostotę formy i relatywnie niską cenę. Ważne są tu także względy praktyczne – smukłe świece stołowe nie zajmują dużo miejsca i pozwalają na swobodne, bo wertykalne rozbudowanie dekoracji. Oto, jak można je ciekawie zaaranżować, nadając klasyce znacznie ciekawszą formę.

Prosty pomysł na odmianę świeczników

 Pojedynczy świecznik, najczęściej bezbarwny, wykonany ze szkła to powiew nudy. Łatwo możemy go odmienić ozdabiając jego nóżkę. Dobrze się tu sprawdzą dekoracyjne sznurki, koronki – wykonane z naturalnych materiałów lub przeciwnie, kolorowe, z połyskującym wykończeniem. Równie prostym rozwiązaniem jest postawienie na bardzo proste w formie i niedrogie świeczniki stopniowane. Na przykład trzy takie elementy sprawią, że taka dekoracja stanie się dużo bardziej ciekawa i dynamiczna.

Butelka zamiast świecznika – czy dla każdego?

 Butelki, w które wetknięte są świece stołowe kojarzą się przede wszystkim z klimatem małych knajpek. Czy to rozwiązanie dobre jednak dla nieco bardziej eleganckiego stylu restauracji? Tak, pod warunkiem, że użyjemy odpowiedniego rodzaju butelek. Powinny być to modele bardziej delikatne, smukłe, gustowne. Ich wnętrze można wypełnić chociażby kolorowymi kamieniami, piaskiem w różnych odcieniach. Stopiony wosk, który może osadzić się na ich powierzchni, tylko doda im uroku.