Sos to świetny dodatek do wielu potraw. Sprawdzi się nie tylko do mięsa czy ziemniaków. To co w sosie najważniejsze, to to, aby nie spływał od razu z potrawy. Aby tak się stało musi być odpowiednio gęsty. Dlatego podczas robienia sosu stajemy przed zadaniem zagęszczenia go. Możemy zrobić to na kilka sposobów i w tym artykule podpowiemy Wam cztery z nich.
Sos można zagęścić stosując różnego rodzaju dodatki, ale każdy z nich może wpłynąć na jego smak i wygląd. Dlatego, jeśli zależy nam na tym, aby tego nie zmieniać, to metoda odparowywania nadmiaru wody będzie dla nas najlepsza.
Podczas redukcji musimy pogotować sos tak długo, aż wyparuje z niego nadmiar wody. Wówczas całość zgęstnieje, ale też smak będzie bardziej intensywny. Oczywiście wymaga to trochę czasu i musimy pilnować, aby niczego nie przypalić. Dlatego jeśli zależy nam na czasie, to możemy wypróbować jeden z kolejnych pomysłów.
Mąkę zazwyczaj zawsze mamy w swojej kuchni. Jej wykorzystanie to prosty sposób na zagęszczenie sosu. Wypełnij szklankę w 1/3 wodą, a następnie dodaj 2-3 łyżki mąki. Wymieszaj całość, a gdy woda zmętnieje od mąki, wlej ją do sosu i gotuj cały czas mieszając. Dzięki temu sposobowi sos bardzo szybko zgęstnieje i będzie gotowy do podania.
Jeśli nie mamy pod ręką mąki lub nie możemy z niej korzystać ze względu na gluten, to w takiej sytuacji możemy wykorzystać gęstą śmietanę. Wystarczy za pomocą łyżki wybrać do szklanki trochę sosu. Dodać czubatą łyżkę gęstej śmietany i wymieszać. Gdy sos połączy się ze śmietaną, wtedy zawartość kubka wlewamy ponownie do garnuszka i mieszamy.
Zasmażka to roztopione na patelni masło połączone z mąką. Wystarczy, że roztopimy łyżkę masła, a następnie dodamy do niego łyżkę pszennej mąki. Całość mieszamy, aż się zarumieni. Następnie za pomocą zasmażki zagęszczamy sos.