Te warzywa wyhodujesz z resztek. Nie wyrzucaj ich!

Kuchnia Data publikacji: 05 sierpnia 2021

Czy wiesz o tym, że niektóre warzywa możesz wyhodować z resztek, które zazwyczaj wyrzucasz do kosza? To świetny sposób na to, aby oszczędzić trochę pieniędzy i zyskać w tej samej cenie drugi produkt, na który wystarczy trochę poczekać.

Sałata

Pierwszym warzywem, które chcemy Wam przedstawić jest sałata, która dość często wykorzystywana jest w naszej kuchni. Co zazwyczaj robicie z głąbem, który zostanie po niej? Jeśli wyrzucacie go do kosza na śmieci to bardzo źle. Wystarczy włożyć go do wody i poczekać, aż puści korzenie. Następnie przesadzamy go do ziemi i nasza sałata po około 1-2 tygodniach wypuści liście, które ponownie możemy zjeść. Dbaj o nią i regularnie podlewaj, a będzie odrastała regularnie!

Fenkuł włoski

Możesz wyhodować go z resztki dokładnie tak samo jak sałatę. Fenkuł to koper włoski, który staje się coraz popularniejszym dodatkiem w naszej kuchni. Pamiętaj tylko, aby nie wyrzucać jego piętki.

Bazylia

Świeżej bazylii bardzo często używamy podczas gotowania. Podkreśla ona smak naszych dań i świetnie nadaje się do dekoracji. Najlepsze jest to, że wystarczy kupić ją tylko raz, aby stworzyć swoją mała kuchenną uprawę bazylii.

Wystarczy odciąć kilka gałązek i włożyć je do szklanki z wodą w celu ukorzenienia. Następnie przesadzamy je do doniczki z ziemią i regularnie podlewamy, a nasza bazylia urośnie i będziemy mogły korzystać z niej w swojej kuchni.

Szczypiorek

Masz stare cebule, które już zaczęły puszczać zielone pędy? Nie wyrzucaj ich. Wystarczy, że umieścisz je w wodzie (nie zatapiamy ich w całości, tylko dolną część), a już po krótkim czasie będziesz mogła cieszyć się świeżym szczypiorkiem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do twarożku na śniadanie.

Por

Wystarczy, że zachowasz końcówkę pora, a następnie włożysz ją do wody. Gdy ukorzeni się przesadź ją do doniczki i regularnie podlewaj.

Podobne artykuły