Słodycze i bycie fit – to nie mit!

Zdrowie Data publikacji: 20 września 2021

Jesteś załamana, gdy czytasz kolejny artykuł o tym, że nie możesz tknąć słodyczy, jeśli chcesz przejść na dietę? Jesteś uzależniona od słodyczy, ale marzysz o zrzuceniu zbędnych kilogramów? Nie musisz z nich rezygnować, żeby utrzymać ciało w formie. Zobacz, jakie słodycze możesz jeść całkiem bezkarnie!

Powszechnie wiadomo, że słodycze są wrogiem szczupłej sylwetki. Jeśli Twoje motto brzmi „dzień bez słodyczy jest dniem straconym” prawdopodobnie wielokrotnie złamałaś dietę, sięgając po słodycze. Można jednak „zjeść i mieć” przysłowiowe ciastko, czyli ograniczać kalorie i nie żałować sobie słodyczy. Jakie to mogą być przysmaki?

Cukier – wróg nr 1

Głównym winowajcą w słodyczach, który tuczy i przyczynia się do powstawania niechcianych fałdek, jest zawarty w wyrobach cukierniczych i napojach cukier. Na szczęście na rynku produktów spożywczych coraz większy jest wybór produktów, które w ogóle nie zawierają cukru. Zaczynając od napojów gazowanych „zero” po takie słodkie przysmaki jak sosy zero. Tego rodzaju sosy to pyszny owocowy dodatek do napojów, deserów czy lodów. Sosy zero są w pysznych owocowych smakach: brzoskwiniowym, gruszkowym, jagodowym czy szarlotki. Jeśli masz dosyć picia na okrągło czystej wody (bo przecież słodzone napoje gazowane to kaloryczne zło, podobnie jak przetworzone soki owocowe), chcesz urozmaicić dietetyczne ciasto czy lody  – sięgnij po sosy zero bez wyrzutów sumienia! 

Wysokobiałkowe lody

Jeśli w poprzednim akapicie zdziwiło Cię słowo „lody”, przeczytaj ten fragment z uwagą. Odpowiednio przyrządzony mrożony przysmak może być całkowicie dietetyczny, a nawet zastąpić posiłek! Jak to możliwe? Wysokobiałkowe lody to deser, który możesz zrobić samemu (wiele przepisów na wysokobiałkowe lody znajdziesz na stronach internetowych promujących zdrowy styl życia). W skład takich lodów wchodzi jogurt, dowolny słodzik (np. ksylitom, erytrytol) i białko serwatkowe (do maku możesz dodać laskę wanilii lub owoce). Nie dość, że taki deser nie tuczy, to jeszcze  jest dzięki wysokiej zawartości białka jest tak sycący, że możesz nim zastąpić śniadanie lub kolację!

Frużelina zamiast dżemu

Uwielbiasz dżemy i powidła? Nie wyobrażasz sobie bez nich naleśników czy gofrów? Niestety, „klasyczny” dżem to bomba kaloryczna i ogromne ilości cukru. A ten, jak już powiedzieliśmy, jest niepożądany, jeżeli chcesz zrzucić wagę. Na szczęście stworzono dla nich fit alternatywę. Jest nią frużelina. Frużelina właściwie niczym się nie różni od dżemów i marmolad – zawiera pyszne owoce zatopione w żelu, a zamiast cukru zawiera w sobie słodziki. Dzięki temu możesz sięgać po frużelinę, nawet będąc na diecie. Na pewno jest to lepszy i bardziej dietetyczny dodatek do naleśników niż bita śmietana.

Masło orzechowe

Ta pozycja może być dla Ciebie kolejnym zaskoczeniem – przecież masło orzechowe jest bardzo tłuste! To prawda, ale po pierwsze są to zdrowe tłuszcze, a po drugie – wrogiem szczupłej sylwetki są cukry i węglowodany, a wbrew pozorom nie tłuszcze! Masło orzechowe to też bogate źródło białka, dzięki któremu jedząc kanapkę z masłem orzechowym będziesz syta przez cały dzień.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły