Skąd w chlebie biorą się dziury?

Czy zauważyłaś, że czasami w kromkach chleba znajdują się dziury? Nie jest to regułą. Jeśli kupujemy to samo pieczywo w jednej piekarni i chleb jest jednolity to dobrze. Oznacza to, że piekarnia jest naprawdę dobra i dba o jakość swoich wypieków. Dziury jednak nie świadczą o chlebie dobrze, a występować mogą z kilku różnych powodów.

Skąd biorą się dziury w chlebie

  1. Jednym z powodów może być zbyt krótki czas pieczenia
  2. Pieczenie mogło odbywać się w zbyt wysokiej temperaturze
  3. Ciasto nie wyrastało w optymalnej temperaturze i była ona zbyt niska
  4. Ciasto nie wyrastało dostatecznie długo lub było za krótko mieszane
  5. Jeśli chleb jest na zakwasie to czas jego fermentacji był zbyt długi
  6. Ciasto miało zbyt rzadką konsystencję
  7. Dodano do niego za wiele drożdży
  8. Użyto słabej jakości mąki lub posiadającej zbyt dużo glutenu

Co zrobić gdy dostajemy taki chleb w piekarni? Warto ją zmienić. Chleb powinien być zwarty. Wymaga to dbałości i nauki. Dziury uznawane są jako wada, jeśli jest ich bardzo dużo możemy nawet zareklamować taki bochenek chleba, jednak komu chciałoby się to robić? Może w takiej sytuacji warto zmienić piekarnię lub zwrócić uwagę na jakość wypieków. Czasami wystarczy zmienić niewiele w recepturze np. ograniczyć ilość drożdży i pojawianie się dziur w pieczywie zniknie.

Skomentuj

Skąd w chlebie biorą się dziury?