Sięgaj po te dwa produkty zimą, aby mniej chorować!

Zdrowie Data publikacji: 15 grudnia 2021

Zima to moment, w którym bakterie i wirusy dużo szybciej mogą zaatakować nasz organizm. Warto więc zadbać o swój system immunologiczny. Dzięki wzmocnionej odporności możemy ograniczyć ilość infekcji. Dzięki temu będziemy mniej chorować, a nasze samopoczucie będzie lepsze.

Aby wzmocnić naszą odporność siegnąć możemy po dwie kategorie produktów. Są to kiszonki i fermentowane produkty mleczne. Ich dostępność jest bardzo prosta. Możemy bez trudu kupić je w sklepie i wkomponować w swoje codzienne menu.

Kefiry i maślanki

Produkty mleczne, które powstają w procesie fermentacji zawierają bakterie fermentacji mlekowej. Dzięki nim nasza mikroflora jelitowa wzmocni się, co przełoży się również na nasza odporność. Kefir czy maślanka to produkty, które łatwo jest kupić. Możemy spożywać je codziennie na wiele sposobów. Mogą posłużyć nam jako napój, który będzie dodatkiem do obiadu. Kefiru czy maślanki możemy również użyć zamiast śmietany np. do twarożku na śniadanie.

Kiszonki

Kiszona kapusta czy ogórki, to również bardzo łatwe w dostępie produkty. Można śmiało wykorzystać je w naszej codziennej diecie podczas wielu posiłków. Z ogórków czy kapusty można zrobić surówkę na obiad. Kiszone ogórki mogą być też dodatkiem do kanapek lub samodzielną przekąską. Schłodzona woda po kiszonych ogórkach jest również bardzo smacznym napojem.

Kiszonki zawierają kwas mlekowy, który również sprzyja rozwoju pożytecznych bakterii w naszych jelitach. To wspomaga naszą odporność, a dzięki temu chorujemy mniej.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły