Gołąbki zawijane w liście czosnku niedźwiedziego

Kuchnia Data publikacji: 10 maja 2018
Gołąbki zawijane w liście czosnku niedźwiedziego, doskonałe pod każdym względem.

Składniki

Gołąbki
  • 350 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 30 g liści czosnku niedźwiedziego
  • 50 g ryżu basmati
  • 1 łyżeczka czubricy czerwonej
  • 1 jajko
  • pieprz czarny
  • sól
Sos pomidorowy
  • 350 ml passaty pomidorowej
  • 150 ml wody
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • pieprz czarny
  • sól
Dodatkowo
  • 40 g liści czosnku niedźwiedziego *

Przygotowanie

Gołąbki
  1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Do mięsa mielonego dodajemy ryż, jajko, posiekane liście czosnku niedźwiedziego i wszystkie przyprawy. Mięso dokładnie wyrabiamy i formujemy niewielkie kotleciki, wielkości pulpetów i lekko spłaszczamy formując niewielki prostokąt. Każdą porcję mięsa owijamy w liście czosnku niedźwiedziego. Forma zawijania jest dowolna. Nie jest to łatwe, najlepiej obrać swoją metodę zawijania. Gołąbki przewiązujemy nicią kuchenną, co zapobiegnie rozwijaniu się podczas gotowania.
Sos
  1. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę. Podsmażamy na średnim ogniu, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodajemy passatę, koncentrat, wodę i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy gaz i przekładamy gołąbki do sosu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez kolejne 15 minut. W połowie tego czasu gołąbki przekręcamy na drugą stronę. Ugotowane gołąbki ostrożnie wyjmujemy na talerz. Sos gotujemy nadal przez około 20 – 30 minut, aż wyraźnie zgęstnieje.
  2. Ten sposób gotowania zapewni, że liście czosnku niedźwiedziego oddadzą wspaniały aromat do sosu, jednocześnie nadal pozostaną w ładnym, zielonym kolorze.
  3. Gotowe danie podajemy ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Świetnie sprawdzi się tu ryż lub ziemniaki.
  4. * ilość liści zależy od ich wielkości. Ja użyłam większych liści. Jednego gołąbka zawinęłam w 3 liście.
Notes
  1. – czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty – wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate

Podobne artykuły