Gołąbki zawijane w liście czosnku niedźwiedziego, doskonałe pod każdym względem.
Składniki
- 350 g mięsa wieprzowego mielonego
- 30 g liści czosnku niedźwiedziego
- 50 g ryżu basmati
- 1 łyżeczka czubricy czerwonej
- 1 jajko
- pieprz czarny
- sól
- 350 ml passaty pomidorowej
- 150 ml wody
- 1 mała cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- pieprz czarny
- sól
- 40 g liści czosnku niedźwiedziego *
Przygotowanie
- Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Do mięsa mielonego dodajemy ryż, jajko, posiekane liście czosnku niedźwiedziego i wszystkie przyprawy. Mięso dokładnie wyrabiamy i formujemy niewielkie kotleciki, wielkości pulpetów i lekko spłaszczamy formując niewielki prostokąt. Każdą porcję mięsa owijamy w liście czosnku niedźwiedziego. Forma zawijania jest dowolna. Nie jest to łatwe, najlepiej obrać swoją metodę zawijania. Gołąbki przewiązujemy nicią kuchenną, co zapobiegnie rozwijaniu się podczas gotowania.
- Cebulę obieramy i drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę. Podsmażamy na średnim ogniu, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodajemy passatę, koncentrat, wodę i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy gaz i przekładamy gołąbki do sosu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez kolejne 15 minut. W połowie tego czasu gołąbki przekręcamy na drugą stronę. Ugotowane gołąbki ostrożnie wyjmujemy na talerz. Sos gotujemy nadal przez około 20 – 30 minut, aż wyraźnie zgęstnieje.
- Ten sposób gotowania zapewni, że liście czosnku niedźwiedziego oddadzą wspaniały aromat do sosu, jednocześnie nadal pozostaną w ładnym, zielonym kolorze.
- Gotowe danie podajemy ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Świetnie sprawdzi się tu ryż lub ziemniaki.
- * ilość liści zależy od ich wielkości. Ja użyłam większych liści. Jednego gołąbka zawinęłam w 3 liście.
- – czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty – wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate