Jak wykorzystać skórkę od pomarańczy?

Kuchnia Data publikacji: 13 grudnia 2019

Zwykle wyrzucasz skórkę od pomarańczy po obraniu jej? To błąd. Możesz ją wykorzystać i naprawdę warto ją zostawić. Sposobów jest co najmniej kilka. Wybierzcie ten, który podoba Wam się najbardziej.

Skórka z pomarańczy jest bardzo zdrowa

Zawiera ona sporo witamin. Znajdziemy w niej witaminę C, którą trzeba dostarczać organizmowi stale. Nie potrafi on jej magazynować. Poprawia ona odporność, ale również dobrze wpływa na wygląd naszej skóry.

Jest też źródłem witaminy A, która zadba o nasz wzrok, wspomoże odporność czy zapobiegnie rozwojowi nowotworów.

W jej portfolio witaminowym znajdziemy również witaminy z grupy B, które są istotne dla naszego układu nerwowego.

Oprócz tego zawiera fitoskładniki, które działają antyoksydacyjnie. Flawonoidy mające działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

To wszystko sprawia, że jest ona idealnym dodatkiem do deserów, sałatek czy ciast. Wystarczy tylko ją ususzyć. Pamiętajcie tylko, że to owoce, które są importowane. To oznacza, że mogą mieć dużo pestycydów. Dlatego należy je odpowiednio umyć. Jak to zrobić dowiesz się tutaj.

Skórkę możemy zetrzeć i dodawać do ciast i deserów. Możemy też wrzucić ją do młynka czy blendera i zmielić tworząc z suszonej skórki pomarańczy aromatyczną przyprawę do deserów czy kaw. Przy okazji bogatą w witaminy.

Herbata pomarańczowa

Chcesz zrobić pyszną herbatę pomarańczową. Ususz skórki pomarańczy, a następnie przechowuj je w zamkniętym pojemniku. Gdy będziesz robić herbatę dodaj do niej skórkę pomarańczy. Doda jej to wyjątkowego aromatu.

Odświeżacz powietrza ze skórką pomarańczy

Chcesz aby w domu zapanował przyjemny cytrusowy zapach? Wykorzystaj skórki pomarańczy. Wystarczy, że napełnisz garnek wodą. Dodasz do niego składniki, które wymienione będą poniżej. Doprowadź wszystko do wrzenia i pozwól by zapach uwolnił się po mieszkaniu. Stworzy niesamowitą świąteczną atmosferę.

Składniki

  • skórka z 2 pomarańczy
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 2 łyżki octu białego

Peeling do ciała

Skórkę pomarańczy możesz wykorzystać również do stworzenia kosmetyków. Świetnie sprawdzi się jako peeling do ciała, który możesz wykonać podczas kąpieli. Zadbaj o swoją skórę i zapewnij jej piękny wygląd! Wystarczy, że wymieszasz ze sobą poniższe składniki. Otrzymasz scrub, który należy wymasować okrężnymi ruchami pożądane partie ciała.

Składniki

  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki masła migdałowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • starta na tarce skórka z jednej pomarańczy

Kandyzowana skórka pomarańczy

Możesz ją zrobić sama, a z pewnością przyda Ci się podczas domowych wypieków czy przy robieniu pysznych deserów.

Składniki

  • 5 dużych pomarańczy
  • 2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody

Przygotowanie

Z pomarańczy usuń pestycydy, albo najlepiej kup pomarańcze bio. Wyszoruj je i wyparz skórkę, a następnie ją obierz. Skórkę zostawiamy bez białej części, która nie jest smaczna. Kroimy ją następnie w kosteczkę.

Skórkę wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 5 minut. Następnie w drugim rondelku wymieszaj wodę z cukrem. Wrzuć do tego skórkę pomarańczy i gotuj na małym ogniu. Gotujemy przez trzy kwadranse. Przez pierwsze dwa pod przykryciem, a przez ostatni bez pokrywki. Skórki pomarańczy muszą stać się pół przeźroczyste. Woda wyparuje.

Gdy skórki wyschną wyjmujemy je sitkiem z garnuszka odcedzając tym samym nadmiar syropu i przechowujemy szczelnie zamknięte w lodówce.

Podobne artykuły