Wśród dużej części społeczeństwa istnieje przekonanie, że o prawidłowy stan wapnia we krwi powinny dbać tylko dzieci i młodzież. – To nieprawda. Wapń jako jeden z podstawowych budulców organizmu powinien być mu dostarczany na odpowiednim poziomie przez całe życie. Niedobory tego składnika mineralnego mogą przyczyniać się do osteoporozy, nadciśnienia czy zaburzenia pracy układu nerwowego – ostrzega Agnieszka Piskała, dietetyczka. Dlaczego wapń jest taki ważny i jak dostarczać go do organizmu?
Jak powszechnie wiadomo wapń jest podstawowym elementem budulcowym szkieletu człowieka. Jego odpowiedni poziom umożliwia realizację procesu mineralizacji kości, który zachodzi przede wszystkim do 25 roku życia. – Badania wskazują, że przewlekłe niedobory wapnia występują w diecie 51% dzieci, a nieodpowiednio przeprowadzony proces mineralizacji kości może spowodować osteopemię lub osteomalację (zrzeszotowienie) kości – zauważa Piskała. To dlatego tak ważne jest, aby dzieci spożywały posiłki bogate w ten składnik mineralny. − Niestety, z badań GUS wynika, że jedynie 20% dzieci w wieku szkolnym spożywa odpowiednią ilość mleka i produktów nabiałowych bogatych w wapń. Chcąc odmienić ten trend należy przeanalizować dotychczasowe odżywianie najmłodszych i wprowadzić niezbędne zmiany, aby mogli prawidłowo się rozwijać – radzi Piskała, popularna dietetyczka. − To prawda, że wapń jest niezmiernie istotny dla prawidłowo funkcjonującego orgazmu u dzieci, ale nie można lekceważyć jego znaczenia dla procesów, które zachodzą w dorosłym ciele. Jego niedobory mogą prowadzić do zaburzenia krzepnięcia krwi, zaburzenia rytmu serca czy bólów mięśni – dodaje dietetyczka.
Aby ustrzec się wielu groźnych skutków niedoboru wapnia w organizmie należy dbać o odpowiednią dietę i spożywać produkty, które są bogate w ten składnik. Doskonałym rozwiązaniem jest spożywanie wapnia razem z witaminą D. – Odpowiednie stężenie witaminy D ułatwia wchłanianie wapnia – zauważa Agnieszka Piskała. – Szczególnie polecam spożywanie kawy zbożowej Inka Wapń i Witaminy, która dostarcza nam w tym samym momencie obu tych składników. Produkt ten oprócz wapnia, zawiera zwiększoną dawkę witaminy A, C i D, które również mają wielki wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu – dodaje Piskała. Picie kawy zbożowej z wapniem i witaminami wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie oczu. Jej spożywanie jest polecane szczególnie osobom, które obciążają oczy częstą i długą pracą przed komputerem. − Witaminę A, wpływającą na nasz wzrok, należy spożywać w czasie posiłku lub po posiłku, bo wtedy jest ona najlepiej przyswajalna, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie jej w postaci żywności wzbogaconej – podsumowuje Agnieszka Piskała.
Każda osoba, niezależnie od wieku, powinna dbać o odpowiedni poziom wapnia w swoim organizmie. Jednym z doskonałych źródeł tego składnika jest kawa zbożowa z dodatkiem wapnia i witamin, która może być smacznym elementem naszego codziennego jadłospisu. To doskonały pomysł na łączenie przyjemności picia kawy z jej pożytecznym działaniem na nasz organizm.
***
Agnieszka Piskała − Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz podyplomowych studiów pedagogicznych. Należy do wąskiego grona diet coach’ów certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera. Swoją wiedzę pogłębiała na licznych, międzynarodowych szkoleniach. Zdrowie i racjonalne odżywianie to nie tylko jej zawód, ale też pasja.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.