Przypalony spód garnka lub patelni. Jak go wyczyścić?

Porady Data publikacji: 02 kwietnia 2022 / Aktualizacja: 2024-07-01

Przypalony spód garnka lub patelni to problem, który w kuchni przydarzyć może się niemal każdemu. Może wydawać, że w niczym to nie przeszkadza i jedynie estetycznie szpeci naczynia. Jest jednak inaczej. Przez przypalony osad zawartość garnka będzie nagrzewała się wolniej, a to wpływa na ilość zużytej energii podczas gotowania. Dlatego warto go usunąć. Istnieje na szczęście kilka skutecznych sposobów.

Wyczyść przypalony spód patelni za pomocą tabletki do zmywarki

Tabletka do zmywarki potrafi zdziałać cuda, jeśli chodzi o przypalenia. Trzeba jednak zastosować ją w trochę nietypowy sposób. Przygotuj głęboką blachę lub inne naczynie, do którego możesz wlać wrzątek i zanurzyć w nim dno patelni.

Następnie wypełnij je gorącą wodą, włóż tabletkę do zmywarki i poczekaj, aż się rozpuści. Następnie włóż do środka na godzinę patelnię, tak by całe przypalone dno znajdowało się pod powierzchnią wody z rozpuszczoną tabletką od zmywarki.

Po godzinie wyjmij naczynie, przetrzyj dno zmywakiem kuchennym i wypłucz. W przypadku niektórych starych przypaleń potrzebne jest powtórzenie cyklu. Możecie również wypróbować kolejny sposób.

Żel do przypaleń wyczyści przypalony spód garnka

Żel do usuwania przypaleń, to produkty, który znajdziemy w większości sklepów z działem chemii domowej. Warto mieć go pod ręką w swojej kuchni, gdyż doskonale radzi sobie z przypalonymi zabrudzeniami.

Pomoże nam również w usunięciu osadów z herbaty lub kawy, które często szpecą nasze kubki. Wykorzystać możemy go też podczas czyszczenia piekarnika. Najlepsze jest to, że w ten sposób usuniemy przypalenia bez szorowania. Nie zniszczymy więc czyszczonej powierzchni. Wystarczy nałożyć na nią żel, który dzięki swojej konsystencji nie spływa tak szybko, a następnie poczekać.

Pasta z sody oczyszczonej do usuwania przypaleń

Domowym sposobem, który możemy wykorzystać podczas przypalonego dna garnka lub patelni jest pasta z sody oczyszczonej. Wystarczy wymieszać ją z niewielką ilością płynu do mycia naczyń, tak aby powstała pasta. następnie nanosimy ją na przypaloną powierzchnię i pozostawiamy na kilka minut.

Po tym czasie możemy wyszorować dno naczynia i spłukać je pod bieżącą wodą. Warto zapamiętać przepis na tę pastę. Jest ona bardzo praktyczna i przyda nam się w kuchni podczas czyszczenia różnych zabrudzeń. Skuteczna jest również podczas mycia piekarnika, który również w środku wybrudzony jest przypalonym tłuszczem.

Podobne artykuły