Produkty spożywcze, które mogą być przechowywane dłużej niż myślimy

Kategoria: Kuchnia Porady
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2017-08-09

Poznaj kilka trików, dzięki którym dłużej będziesz mogła przechowywać produkty żywnościowe. To oczywista oszczędność dla naszego budżetu domowego bo to czego nie wyrzucimy zjemy i nie będziemy musieli kupować bo po prostu coś się zepsuło :)

1. Truskawki lub jagody

Wymieszaj 1:10 ocet jabłkowy i wodę. Opłucz w nim jagody lub truskawki i po odsączeniu umieść w lodówce w misce wyścielonej papierowymi ręcznikiem. Roztwór jest słaby więc smak nie przejdzie octem, a przechowywać będzie można je znacznie dłużej.

Zaobserwuj nas na Facebooku

2. Seler, brokuły, sałata

Te produkty możesz przechowywać dużo dłużej jeśli owiniesz je u dołu folią aluminiową. W ten sposób zyskasz nawet 2-3 tygodnie czasu więcej!

3. Ser

Aby ser przechowywać dłużej warto dobrze go owinąć, ale tak by miał lekki dostęp do powietrza. Możesz też przechowywać go w lekko uchylonym pudełku. Ser również można mrozić i wtedy przechowywać go bardzo długo.

4. Winogrona

Najlepiej winogrona przechowywać przy tylnej ściance lodówki. Najlepiej aby kiście winogron nie dotykały się. Można je przechowywać też przez długi czas jeśli powiesimy je w suchym, chłodnym i wietrzonym pomieszczeniu.

5. Imbir

Jeśli chcesz długo przechowywać imbir możesz go po prostu zamrozić. Nie powinien on mieć styczności ze słońcem lub powietrzem dlatego możesz go nawet zamknąć w słoiku z wodą.

6. Szczypiorek

Pokrój go, włóż do pudełka i zamroź. Pamiętaj aby wcześniej osuszyć go ręcznikiem. Jeśli zrobisz to dobrze, możesz przechować go nawet do zimy :) Zamiast pudełka możesz użyć np. pustej plastikowej butelki.

7. Zielenina

Świeże warzywa i przyprawy będą dłużej świeże gdy będziesz trzymać je umieszczając łodygi w wodzie, a resztę przykrywając woreczkiem. Możesz też użyć specjalnego gadżetu.

Źródło artykułu: https://brightside.me/creativity-cooking/16-foods-that-can-be-stored-longer-than-we-thought-363160/

Podobne artykuły