Poznaj kilka trików, dzięki którym dłużej będziesz mogła przechowywać produkty żywnościowe. To oczywista oszczędność dla naszego budżetu domowego bo to czego nie wyrzucimy zjemy i nie będziemy musieli kupować bo po prostu coś się zepsuło :)
Wymieszaj 1:10 ocet jabłkowy i wodę. Opłucz w nim jagody lub truskawki i po odsączeniu umieść w lodówce w misce wyścielonej papierowymi ręcznikiem. Roztwór jest słaby więc smak nie przejdzie octem, a przechowywać będzie można je znacznie dłużej.
Te produkty możesz przechowywać dużo dłużej jeśli owiniesz je u dołu folią aluminiową. W ten sposób zyskasz nawet 2-3 tygodnie czasu więcej!
Aby ser przechowywać dłużej warto dobrze go owinąć, ale tak by miał lekki dostęp do powietrza. Możesz też przechowywać go w lekko uchylonym pudełku. Ser również można mrozić i wtedy przechowywać go bardzo długo.
Najlepiej winogrona przechowywać przy tylnej ściance lodówki. Najlepiej aby kiście winogron nie dotykały się. Można je przechowywać też przez długi czas jeśli powiesimy je w suchym, chłodnym i wietrzonym pomieszczeniu.
Jeśli chcesz długo przechowywać imbir możesz go po prostu zamrozić. Nie powinien on mieć styczności ze słońcem lub powietrzem dlatego możesz go nawet zamknąć w słoiku z wodą.
Pokrój go, włóż do pudełka i zamroź. Pamiętaj aby wcześniej osuszyć go ręcznikiem. Jeśli zrobisz to dobrze, możesz przechować go nawet do zimy :) Zamiast pudełka możesz użyć np. pustej plastikowej butelki.
Świeże warzywa i przyprawy będą dłużej świeże gdy będziesz trzymać je umieszczając łodygi w wodzie, a resztę przykrywając woreczkiem. Możesz też użyć specjalnego gadżetu.