Przepis na tradycyjny makowiec na Boże Narodzenie

Poznajcie przepis na tradycyjny makowiec, który możecie wykorzystać na Boże Narodzenie. Makowiec to typowe wigilijne danie w kuchni polskiej. Danie to stało się świątecznym przysmakiem ze względu na swoją ekskluzywność. Kiedyś na co dzień mógł gościć jedynie w domach zamożnych osób. Dlatego cały rok czekało się na to by móc zrobić go na Boże Narodzenie. Stał się więc symbolem wigilii bożonarodzeniowej lub wielkanocnej.

Przepis na makowiec

Makowiec ma również znaczenie symboliczne. Według wierzeń jedzenie maku w Boże Narodzenie miało zapewnić szczęście i chronić przed złymi siłami. Mak to roślina, która w makówce zawiera tysiące nasion jest więc również symbolem urodzaju i płodności. Tarcie nasion maku miało pannom zapewnić szybkie małżeństwo. Dzisiejszy makowiec wykonamy według przepisu Sugarlady :)

Składniki

  • 300g mąki typ 550
  • 120ml mleka
  • 100g masła
  • 4 żółtka
  • 14g drożdzy
  • 4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka spirytusu

Masa makowa

  • 500g suchego maku
  • 3 łyżki masła
  • 50g cukru trzcinowego
  • 120g miodu – płynny
  • 80g orzechów włoskich
  • 50g migdałów bez skórek
  • 100g rodzynek
  • 50g suszonych moreli
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka rumu

Przepis wideo

Skomentuj

Przepis na tradycyjny makowiec na Boże Narodzenie