Pieczony Chlebek ziołowy

Bez kategorii Lifestyle Data publikacji: 19 listopada 2021 / Aktualizacja: 2022-03-28

Taki Chlebek ze świeżymi ziołami to świetny dodatek do różnych dań i sałatek. Idealny na różne uroczystość, zamiast zwykłego chleba, jak również na drugie śniadanie. Doskonały i prosty przepis, spróbuj sama.

10 porcji
50 minut czas przygotowania

Składniki na ciasto

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g wody
  • 40 g drożdży świeżych
  • ½ łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g oleju

Składniki na masę ziołową

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 10 g liści bazylii
  • 60 g masła

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na masę ziołową, przekładamy do blendera i blendujemy 3 minuty. Masę przekładamy do naczynia i odstawiamy na bok.
  2. Mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy wodę rozrobioną z drożdżami, wsypujemy cukier, sól, wlewamy olej i wyrabiamy ciasto.
  3. Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy prostokąt 30cm na 40 cm.
  4. Ciasto smarujemy masą ziołową i kroimy w podłużne pasy 5 cm.
  5. Następnie zwijamy w harmonikę i układamy w tortownicy wysmarowanej masłem. Odstawiamy na dziesięć minut.
  6. Po tym czasie pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 ° C.
  7. Chlebek gotowy.
  8. Smacznego

Podobne artykuły