Taki Chlebek ze świeżymi ziołami to świetny dodatek do różnych dań i sałatek. Idealny na różne uroczystość, zamiast zwykłego chleba, jak również na drugie śniadanie. Doskonały i prosty przepis, spróbuj sama.
10 porcji 50 minut czas przygotowania
Składniki na ciasto
600 g mąki pszennej
300 g wody
40 g drożdży świeżych
½ łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
50 g oleju
Składniki na masę ziołową
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 pęczek natki pietruszki
10 g liści bazylii
60 g masła
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na masę ziołową, przekładamy do blendera i blendujemy 3 minuty. Masę przekładamy do naczynia i odstawiamy na bok.
Mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy wodę rozrobioną z drożdżami, wsypujemy cukier, sól, wlewamy olej i wyrabiamy ciasto.
Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy prostokąt 30cm na 40 cm.
Ciasto smarujemy masą ziołową i kroimy w podłużne pasy 5 cm.
Następnie zwijamy w harmonikę i układamy w tortownicy wysmarowanej masłem. Odstawiamy na dziesięć minut.
Po tym czasie pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 ° C.