Przepis na szybkie oponki serowe

Bez kategorii Lifestyle Data publikacji: 2020-01-15 / Aktualizacja: 2022-03-28

Szybkie oponki serowe – pychota! W każdym z nas drzemie mały łakomczuch, który chętnie skorzysta z takiego przepisu. Jest to smakołyk idealny do kawy. Dzieci jak i dorośli uwielbiają je, a ich zaletą jest to, że są szybkie w przygotowaniu i do tego proste.

Niestety są też dość kaloryczne i smażone na głębokim oleju. Nie będą więc przekąską najlepszą dla osób dbających o linię. Jeśli jednak Wam na tym nie zależy i macie pół godziny czasu to zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu!

Składniki na oponki serowe

  • 0,5 kg twarogu
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki śmietany osiemnastki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do dekoracji
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Przygotowanie jest proste. Twaróg najlepiej kupić mielony jak do serników, jeśli nie mamy do tego maszynki. Możemy też użyć w zasadzie zwykłego blendera. Chodzi o to, aby nabrał kremowej konsystencji bez grudek.

Do twarogu dodajemy śmietanę i żółtka. Jajka wcześniej musimy rozbić i oddzielić żółtka od białek. Po wymieszaniu dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia. Po wymieszaniu ciasta trzeba je wyrobić już na koniec ręcznie na stolnicy podsypanej mąką.

Ciasto rozwałkuj dość grubo, a następnie wytnij kółka szklanką, a w środku dziurki kieliszkiem.

Teraz możemy już rozgrzewać tłuszcz, w którym będziemy je smażyć. Smażymy je z dwóch stron na brązowo. Wyjmujemy na ręcznik papierowy aby odsączyć je z tłuszczu. Na koniec gdy przestygną dekorujemy je cukrem pudrem.

Podobne artykuły