Faworki to jeden z elementów, bez których Tłusty Czwartek nie może się odbyć. Smażone w głębokim oleju są dość tłustą przekąską. Faworki z piekarnika są natomiast wersją odchudzoną co nie znaczy, że dietetyczną. Nie mniej jednak zjedzenie ich w mniejszym stopniu odbije się na naszej wadze niż w przypadku tradycyjnych faworków.
Faworki inaczej zwane chrustem to tradycyjne ciastka złożone w kształt kokardy. Tradycyjnie smaży się je również w głębokim tłuszczu, ale my je dzisiaj odchudzimy piekąc je w piekarnika.
Przygotuj sobie miskę, a następnie przesiej przez sitko mąkę wprost do miski. Dodaj do niej cukier puder i dobrze wymieszaj.
Następnie zajmij się jajkami. Musimy oddzielić żółtka od białek, a następnie żółtka dodać do mąki. Dodajemy również masło o temperaturze pokojowej, śmietanę oraz wódkę.
Wyrób ciasto, a potem przełóż je na stolnicę posypaną mąką. Wgnieć ciasto do końca. Włóż w to trochę siły bo samo ciasto trudno się wygniata.
Gdy cisto jest gotowe możemy teraz dać mu odpocząć w misce przykrytej ręcznikiem kuchennym. Po godzinie przechodzimy do dalszych czynności.
Ciasto przełóż ponownie na stolnicę. Podziel je na części, a następnie jedną z nich rozwałkuj na cienki placek. Tniemy go na paski, a te następnie pod kątem na 5 cm kawałki. Każdy kawałek nacinamy na środku. Jak to zrobić ilustruje poniższy obrazek.
Kokardki formujemy przeprowadzając jeden brzeg ciasta przez wycięty w środku otwór.
Do tej pory przepis przypomina ten tradycyjny, ale w tej chwili sięgamy po blachę do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy na 220 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na nim układamy obok siebie faworki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Ustawiamy go na górną i dolną grzałkę.
Faworki z piekarnika pieką się dość szybko. Po 5 minutach sprawdź czy są już gotowe. Wystarczy wyciągnąć jednego. Podajemy oczywiście tradycyjnie posypane cukrem pudrem.